Klasický jablečný štrúdl

Moučníky ŠtrúdlyZáviny, rolády Doba přípravy: 30 minut bez pečení 8 názorů

Moučníky ŠtrúdlyZáviny, rolády Doba přípravy: 30 minut bez pečení 8 názorů

Suroviny 5-8 porcí

Lístové těsto (já použila babické těsto z Alberta)
Cukr krupice
jablíčka asi 1 kg
skořice
rozinky
strouhanka
1 vejce
cukr moučka na pocukrování hotového štrúdlu

Postup přípravy receptu

  1. Těsto si rozdělíme na 4 stejně velké kousky.

  2. Na vále rozválíme jednu část těsta na placku tak dlouhou, aby nám vlezla na šířku plechu.

  3. Na rozválené těsto dáme hrst strouhanky, rozprostřeme po celé délce těsta a na ni poklademe nastrouhaná jablíčka.

  4. Na jablíčka nasypeme trošku skořice, přidáme rozinky a posypeme cukrem.

  5. Zatočíme do nohavice a konce nohavic založíme pod štrůdl, aby šťáva z jablek nevytekla. Takhle to uděláme se všemi částmi těsta a skládáme na plech na pečící papír, nejlépe na šířku plechu. Vlezou mi tak všechny čtyři nohavice.

  6. Rozkvedláme si v hrníčku 1 vajíčko a mašlovačkou si potřeme kadý štrúdlík.

  7. Strčíme do rozpálené trouby na cca 170st. Pečeme zhruba 30 minut do zlatavé barvy. Každá trouba peče jinak, takže hlídáme, abychom štrúdl nespálili.

  8. Po vychladnutí nakrájíme - naaranžujeme na větší talíř a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu Klasický jablečný štrúdl

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Dá se dělat i bez cukru, jen naplnit nastrouhanými jablíčky. Jen 2 malé kousky pro diabetika.:-))top.recepty.cz

    Odpovědět

  • Petr Petr(neregistrovaný)

    Jen tak pro informaci. Tohle není "klasický" štrůdl když je z listového těsta.

    Odpovědět

  • Dagmar Dagmar (neregistrovaný)

    Ivusa: - Neomlouvejte se! Od všeho je tu spousta receptů. Psala jste návod a je výborný!:yes:

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa (autorka receptu)

    Pajaja ....já vím ,ale když já jsem včera po dlouhé době něco pekla a tak jsem se chtěla pochlubit;-)Tak mi prosím promiňte.:-)

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Ivuško, štrúdlík pěkný, ale už jich tu je. . . :-(

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa (autorka receptu)

    fb.lib díky za upozornění:-Kjiž jsem opravila- snad už to bude dobře:-))

    Odpovědět

  • fb.lib fb.lib

    Co kuchař-ka,pekař-ka to štrúdl.Vůbec když si dělají těsta a nekupují.Já když dělám těsto tak z piva,místo strouhanky dávám strohaný perník a pokud strouhám jablka (většinou je také krájím na plátky)tak tam přidávám pudink(jablečný krupicový).U svátečního štrúdlu dávám náplň do prostřed,kraje rádylkem nařežu a vršek pletu jako do copu.Štrúdlem nikoho neurazíte a je výborný ze šodo,místo buchtiček.:-K

    Odpovědět

  • srettka srettka

    taky dělám, jablíčka krájím na plátky a těsto potírám rozpuštěným máslem..je pak heboučké a křehounké. jo a taky propichuju...podle nějakého receptu v tv...aby prý párou odešla přebytečná vlhkost:-p miluju štrůdlíček:-p

    Odpovědět

Tématické fráze: sváteční štrůdl čím potřít štrůdl štrúdl návod jablečný strudl z piva návod na štrůdl štrůdl strouhanka jablečný štrůdl výborný jablečný štrůdl z piva pohankový štrůdl štrudl s jablky z listového těsta na plech jak dlouho se peče jablečný štrůdl štrúdl s kousky jablek štrůdl albert jablečný štrůdl s kousky jablek štrůdl potřít sváteční jablečný závin perník se strouhanými jablky strouhanka do štrudlu co místo strouhanky do štrůdlu strouhanka na štrúdl