Lilkový kaviár nebo lilkový tatarák: Řecká pochoutka z výborné zdravé zeleniny
Lilkům se někdy říká baklažány. Jsou to tmavě fialové plody protáhlého vejčitého tvaru s bílým pěnovým vnitřkem, vhodné k tepelné úpravě. Lilek se dá připravit mnoha způsoby - od smažení až po zapékání.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit lilky
Pro 4 osoby si připravíme 4 lilky, které omyjeme a osušíme:
- Lilky propícháme na několika místech vidličkou. Vložíme je na plech a do horké trouby, kde je pečeme 40–45 minut.
- Upečené lilky jsou svraštělé, jakoby vysušené. Necháme je vychladnout, pak jim utrhneme stopku a rozpůlíme je.
- Lžicí vydlabeme měkký vnitřek a snažíme se, abychom přitom neseškrábli slupku. Směs na prkénku jemně nasekáme nožem.
- Nasekaný lilek vložíme do cedníku v misce a necháme v lednici několik hodin vykapat šťávu, kterou pak vylijeme.
Jak namíchat lilkový kaviár
Postup vychází z tradičního řeckého receptu:
- Do lilkové směsi dáme několik lžic hustého řeckého jogurtu (můžeme ho nahradit zakysanou smetanou).
- Kaviár osolíme, opepříme, přidáme 2–3 lžíce olivového oleje a 1 lžíci vinného octa. Podle chuti můžeme pokapat balzamikem nebo worchesterem.
- Přidáme několik stroužků prolisovaného česneku. Směs pečlivě zamícháme, aby se všechny ingredience dokonale obalily jogurtem.
- Do kulatého vykrajovátka na talíři natlačíme kaviár a upěchujeme ho. Ozdobíme snítkou petrželky nebo koriandru a podáváme ho s opečenou vekou.
Lilkový kaviár se připravuje podobně jako lilkový tatarák - jak můžete vidět v našem videu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jáhly s dýní a žampiony
Přidáno před 2 hodinami
Fazole s rajčatovou omáčkou a kuřecím masem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí žaludky na žampionech
Přidáno před 11 hodinami
Dýňové kari s kuřecím masem
Přidáno před 12 hodinami
Žitnopšeničný chleba s psylliem a ořechy
Přidáno před 18 hodinami
Pečená zelenina s krutonky a falešným „balkánským sýrem”
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Ve starověku mu přezdívali jablko bláznů. Víte, že lilek ve skutečnosti není zelenina?
Jak poznat správně zralý lilek? Správně zralý je chutný, ale přezrálý má nízkou kvalitu
Lilek 7x jinak: Připravíte z něj falešný tatarák i řízky a skvěle dochutí taky polévku nebo těstoviny
Komentáře