

Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl
Suroviny 3 nohavice jablečného štrúdlu
- 350 g hladké mouky
- 1 malý jogurt bílý (150 g)
- 3/4 Hery
- 1 žloutek
- špetka soli
- Náplň - běžná, jak je člověk zvyklý na jablečný štrúdl:
- nastrouhaná jablka
- skořice
- cukr krupice
- trošku strouhanky
- rozinky
- mandle či ořechy
- Na pomašlování:
- 1 rozkvedlané vejce
Postup přípravy receptu
Do mísy nasypeme odváženou mouku, přidáme jogurt, Heru, žloutek a špetku soli. Propracujeme v těsto, jde to hezky a rychle. Odložíme do mikrotenového sáčku do lednice na chvíli - vychladíme.
Mezitím nastrouháme jablíčka a připravíme ingredience na štrúdlík. Těsto rozdělíme na 3 díly a každý jednotlivě rozválíme na moukou podsypaném válu. Jde to moc hezky, těsto se netrhá.
Plát vyváleného těsta posypeme strouhankou, rozložíme nastrouhaná jablíčka, posypeme cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy nebo mandlemi. Zavineme, pomašlujeme rozkvedlaným vejcem (není třeba) a pečeme v troubě do zlatova. Já vkládám do trouby kastrůlek s vodou, aby těsto tak rychle nevysychalo a nepraskalo. Pekla jsem v el. troubě téměř půl hodiny na cca 180 st.
Poznámka od kuchařky
Nevím, odkud recept na těsto pochází...já ho mám od sestry.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl
-
naprosto luxusní, těsto velmi dobré a jednoduché.Dekuji ukládám
-
Ivusa: Mohu jen konstatovat, že se nevyhnu štrúdlíku, ani na Štedrý den. Peču rovnou 4 kusy!
Mám už udělané těsto!
-
zdenka.s: děkuji za kladné hodnocení
-
Já bych ke všem přívlastkům v názvu přidala " a moc dobré ". Pekla jsem v týdnu 2x a sama snědla skoro celý jeden závin ( během dne ,ne na posezení
) a už teď p.doktorka hubuje , že bych měla zhubnout
Kdo ještě nezkusil , doporučuji
Nejde mi přidat fotka zkoušela jsem to asi 20 x -
casino:
Casino, na štrúdlík nejsou hrozny s peckami , říká se jim /prosím publikum o prominutí/ kozí cecky. Jsou zeleno- růžové a bez peciček. Proto jsem psala, že jsou k dostání jenom velmi zřídka. Je to nějaká odrůda, ale na jméno se neptejte, prostě nevím!
-
Ivusa: Jabloň se zbláznila, ještě dneska se daly obrat poslední jablíčka!
A to těsto chutná všem, tak nepeču nic jiného, než štrúdl, makovo- jablkový , jablkový s ořechy, bez ořechů, s tvarohem a jablky s tvarohem bez jablk , zelný , mákovo-višňový , i hrozny s mákem. Tento týden 4 nohavice, od čtvrtku do neděle "spapáno".
Od konce srpna do dnes, ani nevím kolik jich bylo.
-
Veronika.Hrozna: děkuji za pochvalu
-
Kacka.R: Ja pekla dnes taky.Asi po 25 !
Je super, jine uz nebudu zkouset.Strudl je fantasticky.
-
Výborné a rychlé těsto! ????
-
Jak pejsek s kočičkou slavili státní svátek
Už rok mám plné zuby těch tvých šmakulát co cpeš do dortu, kočičko! Letos upečeme štrúúúdl!! Já udělám těsto a ty připrav náplně... A zatáhni drápky! Já si posledně na W-krouhači ojel ty své až do živéhoA ta jabka neloupej, rozumíš!
Z lednice vyndám čtyři dny stařené těsto a porovnáme ho s čerstvě zadělaným těstem...
***
Tak co kočičko, tak které těsto "listuje" víc? Že to vyjde nastejno? Taky se mi to tak zdá...
...akorát to starší těsto, to z lednice, při pečení tmavlo dříve a ve finále bylo tmavší! Páníček, kdysi kolorista, by řek´, že mělo odstín 6760 a to druhé 6720
A co mák? Chutnalo, chutnalo? Mně taky! A ty růžové hrozny tam taky sedly, že! Ale řeknu ti, že dolovat z bobulí ta semínka bylo o nervy
A že ti chutnala i ta čokoláda v jednom štrúdlu? No, bylo to spíše z hecu..., ale příště nebudu šetřit na kvalitě HOŘKÉ čokolády -
Konečně jsem dnes upekla i s vídeňskou náplní. Moc nám chutná a těsto připomíná listové.
-
casino: Ale no tak, vy ste mi nevěřil ?
Asi na listování ne, ale ta chuť, když jsem to hezky vypekla jak se má, ...... tak ta byla daleko lepší, než jen z odleželého jeden den.
Asi ty kultury z jogurtu tam něco splácaly, o čem já nic netuším, v lednici neposlouchám.
To je děs, co udělá taková fotečka posledního maličkého kousku štrúdlu, ani dospat vám nedá!
-
casino: Jste jednička. Kdybych měla doma jablka už bych také pekla, ale s mletým mákem
Nejlepší je druhý den, když se chutě propojí, v pokojové teplotě. -
Ja pa to říkal ten kralevic Dánský vo těch slovech?
casino se vybičovalo k nezahálení a upeklo, páč to těsto na fotečce Veronika.Hrozna: mu nedalo dospat
Těsto s kosmetickou změnou: Héééra nebyla, i byla použita její nevlastní sestra
No a do jablečné náplně..., hádejte CO
Ano, uhádli jste - jak píše Coleta: 24. 10. 2020 12:31:40
Co ale nevíte, že ten oný byl vcelku, celý, tedy nemletý...
A jak to vyznělo?
Po upečení to "listovalo" eště víc než na obrázku Veronika.Hrozna:
A ten nemletý mák?
No, dycky se mi eklovalo chválit vlastní rcpa o náplni s NEMLETÝM mákem je to nééémlich
***
1/3 těsta jsem uložil v chladu...
Veronika.Hrozna: myslím, že podle výše psaného odleželé, "šedivé" těsto na lepší listování asi velký vliv už míti nebude...
No, za čas se uvídí, že -
Veronika.Hrozna: Super nápad, vložte ty náplně. Koupím višňový kompot a zkusím s tím mákem.