Chačapuri – gruzínská loďka z těsta

Domácí pekárna Doba přípravy: 90 min 4 názory

Domácí pekárna Doba přípravy: 90 min 4 názory

Suroviny 6-8 porcí

Těsto:
80 ml vlažné vody
125 ml vlažného mléka
10 g droždí
1 KL cukru
320 g mouky
1,5 KL soli
2 KL olivového oleje
Přílohy dle vaši ledničky:
sýr Eidam
mozzarella
1 vajíčko
máslo
kajenský pepř
olivy
šunka
osmažený bacon
vařená krkovička
rajčata
paprika

Postup přípravy receptu

  1. Droždie rozmiešame vo vlažnej vode, mlieku a cukre. Po vykysnutí ho pridáme spolu so soľou a olivovým olejom k múke. Cesto dobre premiesime, vytvarujeme z neho bochník, prikryjeme čistou utierkou a necháme zdvojnásobiť jeho objem.

  2. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 4 časti, vytvarujeme do oválu. Okraje naplníme strúhaným Eidamom, konce spojíme a vytvoríme „loďku”.

  3. Cesto naplníme prílohami.
    Syr Eidam dávame aj do stredu „lodiek”, následne ukladáme šunku, krkovičku, olivy, paradajky, papriku, aj všetko ostatné a zakryjeme mozzarellou.

  4. Pečieme 30-35 minút v rúre alebo peci vyhriatej na 230 stupňov.
    Vajíčka dávame na vrch až pred koncom pečenia, následne dopekáme ešte 5 minút.

  5. 1 minútu pred koncom pečenia necháme na ceste roztopiť 25-25 g masla, po vybratí z rúry posypeme kajenským korením a soľou.

Poznámka od kuchařky

Ak vás už nudí klasická, stereotypná pizza, tak siahnite po niečom tradičnom, ale výnimočnom. Prekvapte svoju rodinu gruzínskou „loďkou” z cesta. Hlavnou ingredienciou je syr, ktorým sa naplnia aj okraje. Chutné a chrumkavé cesto predstavuje základ, ktorý môžete doplniť prílohami podľa vlastných chutí a dostupných surovín.

https://www.pecmaniak.store/chacapuri-gruzinska-lo...

Komentáře k receptu Chačapuri – gruzínská loďka z těsta

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Eja57: :-D:-D:-D Díky, zabudla som na názov receptu. :-8

    Odpovědět

  • pecmaniak pecmaniak(autor receptu)

    tejaja: Děkujeme za pomoc :-K a komentář. U nás říkají: kolik domů je tolik zvyků a receptů :-*

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    tejaja: dovolila jsem si upravit název - do češtiny, aby se lépe recept hledal:-*

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Gruzínska kuchyňa je veľmi dobrá. Kedysi som si dopisovala s jednou dievčinou z Gruzínska a recept na chačapuri mám od nej. Takže viem, že na chačapuri sa nepoužíva žiadny Eidam, určite nie mozzarella a olivy, ...atd., to nie. Zásadne sa používa len bryndza alebo ovčí či imeretínsky syr. ;-)
    Tvoj recept nie je zlý, ale chačapuri, no...

    Odpovědět