Jak připravit karbanátky v troubě? Méně pracné a přitom krásně křupavé
Karbanátky jsou výborným a snadným pokrmem z mletého masa, oblíbené jsou však i vegetariánské alternativy ze zeleniny a sýrů. Věděli jste, že místo smažení na oleji je můžeme jednodušeji a všechny najednou dokřupava upéct v troubě?
Karbanátky se běžně dělají z kombinace libového hovězího mletého masa a tučnějšího vepřového, které zachová jejich šťavnatost. Výborné jsou také z kuřecího mletého masa, krůtího nebo karbanátky ze zeleniny v podobě mrkve, květáku, cukety i brokolice. Ať už si zvolíme jakékoliv, místo smažení na oleji stojí za vyzkoušení zdravější verze karbanátků pečených v troubě - zůstanou šťavnaté, na povrchu křupavé a my strávíme méně času v kuchyni.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit karbanátky v troubě
Pečení karbanátků je snadné, pokud dodržíme několik rad. Karbanátky dáváme v jedné vrstvě do předem vyhřáté trouby, můžeme je potřít trochou oleje nebo sádla a jakmile získají krásně zlatavou barvu, jsou hotové.
- Na 3 porce pečených karbanátků potřebujete: 350 g mletého masa (mix hovězího s vepřovým), 1 rohlík, mléko podle potřeby, 1 menší cibuli, 1 vejce, podle chuti sůl a mletý pepř, 4 stroužky česneku, 1 cm plátek zázvoru, 1 špetku kari (můžete vynechat) a 1 lžíci strouhanky na zahuštění (nebo podle potřeby).
- Rohlík nakrájejte na menší kostky a zalijte trochou mléka. Jakmile bude rohlík nasáklý, přebytečné mléko vymačkejte.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, česnek oloupejte a prolisujte. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Všechny suroviny smíchejte s mletým masem, přidejte vejce a podle chuti koření. Dobře promíchejte a pokud je směs řídká, přidejte strouhanku.
- Ze směsi vytvarujte karbanátky a vyskládejte je jeden vedle druhého na připravený plech vyložený pečicím papírem, který můžete zlehka potřít olejem.
- Plech vložte do rozehřáté trouby na 180 °C a pečte 15 minut.
- Poté masové bochánky otočte, můžete znova potřít trochou oleje a karbanátky dopečte dozlatova.
Výborné a šťavnaté karbanátky si můžete upéct také podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře