Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

16 tipů na drobné ovoce a bobuloviny do zahrady: Vysaďte si ty nejlepší odrůdy pro sklizeň během celé sezóny
Zdroj: Pixabay, PublicDomainPictures

Výsadby drobného ovoce je třeba dobře promyslet a vybrat to, co vám bude vyhovovat nejlépe. Možnost ochutnávání zrajícího lahodného ovoce je úžasně příjemná a výrazně obohatí letní jídelníček. Některé druhy začínají dozrávat brzy na jaře, jiné se dají sklízet až dlouho do podzimu.

Dobrým výběrem pokryjeme snadno celou sezónu. Jen musíme vytvoření a osázení zahrady, která má přinášet chutné plody od počátku léta až do podzimu, dobře naplánovat a pak se vyzbrojit trpělivostí. Když se volba vhodných druhů a odrůd vydaří, vyplatí se to. Náš venkovní pobyt bude ještě příjemnější a nadšené budou i děti.

Tipy na drobné ovoce a bobuloviny do zahrady

Pro inspiraci jsme vybrali ty nejlepší druhy, se kterými určitě neuděláte chybu.

  1. Jahodník: Toto drobné ovoce, které sklízíme přímo ze záhonu, najdeme na většině zahrad. Vybírat můžeme z celé řady odrůd, což nám umožní pokrýt delší časové období zrání jahod. Kromě jednou plodících jahodníků vysadíme i opakovaně plodící (remontantní).
  2. Maliník: Na výběr máme z celé škály chutí a období dozrávání. Opět můžeme zvolit remontantní odrůdy.
  3. Ostružiník: Další chutné ovoce, které výborně doplní zahradní sortiment. Stejně jako u malin je rozhodně z čeho vybírat. Plody jsou proti malinám pevnější, některé odrůdy jsou výrazně kyselé.
  4. Rybíz: Tyto rostliny vysazujeme obvykle rovnou po více kusech. Kromě rozdílu v barevnosti (černý, bílý, červený) jsou i výrazné rozdíly ve velikosti kranečků a plodů.
  5. Angrešt: Pěstujeme buď v keřové nebo stromkové formě, přičemž pěstování stromků je příjemnější na péči i sklizeň. Keříky snadno zarůstají plevelem a špatně se kvůli trnům čistí.
  6. Josta: Zajímavý kříženec černého rybízu a angreštu je příjemně nakyslý a potřebuje více prostoru než rybíz. 
  7. Vinná réva: Daří se jí především v teplejších oblastech. Při výběru volíme odrůdy odolné proti houbovým chorobám.
  8. Moruše: Můžeme je pěstovat buď jako stromky nebo keře, rozdíly jsou i v barevnosti. Ovoce má výbornou sladkou chuť a sklizeň u starších dřevin je veliká. Budou potřebovat více prostoru.
  9. Kanadské borůvky: Pěstujeme vždy více rostlin. Chuť ovoce je výborná. Rostliny vyžadují kyselou půdu a dostatek vláhy.
  10. Kamčatské borůvky: Plodí velmi brzy na začátku sezóny.
  11. Rakytník řešetlákový: Drobné kyselé bobulky oranžového zbarvení si získaly velkou popularitu díky vysokému obsahu vitamínu C. K samičím rostlinám je potřeba pořídit i samčí.
  12. Muchovník: Tento vyšší keř poskytuje vysokou úrodu plodů připomínajících borůvky. Hodí se k přímé spotřebě i do moučníků.
  13. Arónie (černá jeřabina): Je velmi úrodná. Pěstuje se buď v keřové nebo stromkové formě. Kvalitní plody jsou velmi ceněné a zdravé, nicméně jejich chuť v syrovém stavu vás nejspíš nenadchne. Přesto se je vyplatí pěstovat. Jsou skvělé do pečeného čaje nebo na výrobu lahodného sirupu připraveného zasyrova.
  14. Kiwi (aktinidie): Lahodná sladká dobrota si určitě místo na zahradě zaslouží. Vysadíme naráz více rostlin kvůli opylování. Budou potřebovat oporu a první plody ochutnáme přibližně tři roky od výsadby. Budou trochu jiné než kiwi, které známe z obchodu, ale určitě výborné. 
  15. Kdouloň: Dřevina byla typická pro zahrady našich babiček. Daří se jí v teplejších oblastech a z jejích plodů se připravuje proslulé želé. 
  16. Černý bez: Velký keř vnímáme často jako něco obyčejného, ale na venkovských zahradách našich babiček měl i on své místo. Na jaře z něj nasbíráme květy na skvělý sirup a na podzim zužitkujeme černé bobulky na výborné koláče, ovšem pokud nás nepředběhnou ptáci. 

A to je všechno? Určitě není. Budeme rádi za vaše další tipy na drobné ovoce, které se vyplatí vysadit do zahrady. Můžete nám je napsat do komentářů pod článkem.

Na závěr pro vás máme tip na nepečený dortík s malinami. Můžete se nechat inspirovat podle následujícího videa:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více