Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pažitka je vytrvalá rostlina, jejíž nároky na prostor i péči jsou minimální, proto se hodí i do nejmenších zahrádek. Nejchutnější je na jaře a na podzim, ale při odpovídající péči nať můžeme sklízet během delšího období. Poradíme, jak jednoduše pažitku rozmnožovat.

Pažitku pěstujeme na jednom stanovišti více let. Jedná se o mrazuvzdornou a vytrvalou rostlinu, která se pěstuje kvůli sklizni chutné natě. Okolí rostlin je potřeba kypřit a zbavovat plevelů, pažitce prospěje přihnojování a podle potřeby i zavlažování. Nať pažitky začíná vyrůstat brzy na jaře, a jakmile ji seřízneme, začne znovu dorůstat. 

Jak rozmnožit pažitku

Protože je pažitka nenáročná na prostor, můžeme pěstovat více trsů vedle sebe. Získat nové sazenice je snadné.

  1. Pažitku lze snadno pěstovat ze semínek. Semena vyséváme brzy na jaře na připravený a odplevelený záhon, který přikryjeme bílou netkanou textilií. K předpěstování lze využít také fóliovník. Semena vysejeme buď do řádků nebo do hnízd, a později je přesadíme na určené stanoviště.
  2. Jednoduchým způsobem rozmnožování je dělení starších trsů. Pažitce občasné rozdělení prospívá, provádíme ho obvykle na jaře nebo na podzim. Po přesazení pažitku dobře zalijeme.
  3. Vysadit můžeme také rychlenou pažitku, kterou si koupíme v obchodě kvůli nati. Protože se jedná o vytrvalou rostlinu, v následujících letech bude přinášet další užitek. 

Pažitce se daří na těžší, hlinité půdě, dobře zásobené živinami. Lehké a suché půdy jí nevyhovují. Pažitka potřebuje dostatek vláhy, ale vadí jí přemokření. 

V kuchyni má pažitka bohaté uplatnění. Podle následujícího videoreceptu si můžete připravit pohankovou pomazánku s pažitkou.                            

Zdroj: Antonín Dolejší - Zelenina na zahrádce

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Komentáře

Další tipy a triky