Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pažitka je vytrvalá rostlina, která se hodí do každé zahrádky. Její pěstování je snadné - rostlina je nenáročná na péči i na prostor. Pro rodinu stačí několik trsů pažitky, které opakovaně seřezáváme.

Pažitku pěstujeme v kvalitní půdě s dostatkem humusu. Rostliny jsou více let na jednom místě, proto jim prospěje občasné přihnojení. Můžeme k nim na jaře nebo na podzim přidat vyzrálý kompost a trochu Cereritu nebo NPK. Pažitka nemá ráda sucho, proto rostliny zaléváme.

Jak sklízet pažitku

Sklizeň pažitky je snadná.

  • Pažitku sklízíme seřezáváním natě. Na pomoc si vezmeme nůžky nebo ostrý nůž
  • Nejchutnější natě jsou na jaře a na podzim, ale pokud rostlinám poskytneme dostatek vláhy, můžeme sklízet i v létě.
  • Pravidelné seřezávání je důležité - pokud na pažitce ponecháme zasychající natě, rostlině se nebude dařit. Kdykoliv ji ale seřízneme a zalijeme, znovu obrazí.
  • Rostliny v průběhu jara postupně začínají vykvétat. Pokud ale nepotřebujeme semínka nebo nechceme zpracovat květy, je lepší nať stále seřezávat a nenechat pažitku kvést.
  • Sklizené natě brzy zpracujeme - dokud jsou svěží a chutné. Přebytek můžeme nakrájet nadrobno a zmrazit.

Následující videorecept vám ukáže, jak uvařit výtečnou pažitkovou omáčku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více