Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Selská omeleta je poctivé domácí jídlo, které od začátku přípravy bude na stole během pár minut. Navíc se dělá jen z pár základních a dostupných ingrediencí. Selská omeleta je nejlepší s chlebem a kyselou okurkou.

Selská omeleta je, na rozdíl od běžné vaječné omelety, sytější a vydatnější hlavní chod z brambor, vajec, uzeniny a cibule. Často se přidávají také nasekané čerstvé bylinky, jako je pažitka nebo petrželka, nakrájené houby či nastrouhaný sýr. Podle chuti ji můžeme doplnit nakrájenou oblíbenou zeleninou. Výsledná omeleta je nadýchaná a lahodná

Jak se dělá selská omeleta

Velkou výhodou selské omelety je to, že ji můžeme udělat ze surovin, které máme zrovna po ruce, a klidně pokaždé jinak. Je to jednoduché jídlo z jedné pánve, které zvládnou i naprostí začátečníci. A jak na to? 

  1. Na 1 porci selské omelety potřebujete: zbytek vařených brambor, slaninu, 2–3 vejce, máslo, menší cibuli a podle chuti sůl a mletý pepř. 
  2. Slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
  3. V pánvi rozehřejte trochu oleje a opečte slaninu s cibulí dozlatova. Brambory nakrájejte na kostky a přidejte na chvíli opéct do pánve. 
  4. Slijte přebytečný olej a přidejte kousek másla, které rozprostřete mezi brambory, slaninu a cibuli. 
  5. V misce rozklepněte vejce, osolte, opepřete a zlehka rozšlehejte. Rovnoměrně vejce nalijte do pánve a krátce zapečte do ztuhnutí vajec. 
  6. Ihned podávejte. 

Tip1: Pro nadýchanější omeletu přidejte do rozkvedlaných vajec lžíci smetany nebo mléka. 

Tip2: Pokud budete selskou omeletu chtít posypat strouhaným sýrem, nejlepší čas je po zatuhnutí vajec - posypte sýrem, přikryjte poklicí a nechte sýr rozpustit

Jak udělat tradiční vaječnou omeletu, můžete zhlédnout v našem videoreceptu, který vás přípravou provede krok za krokem. Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli