Jak si zamlsat bez cukru? Dejme šanci ovoci, zelenině, ořechům a želatině
Mlsání je činnost, při které konzumujeme malé porce jídla za účelem potěšit chuťové buňky. Nejvíce oblíbené jsou cukrovinky. Mlsat však můžeme s rozumem a volit takové potraviny, které neobsahují cukr ani tuk.
Zdravá strava neznamená chudá strava - jsou to nutričně vyvážené potraviny, které nám kromě pocitu nasycení přinášejí pozitiva pro celý organismus a na kterých si pochutnáme bez výčitek svědomí; cukr mezi takové potraviny rozhodně nepatří.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Sladkosti bez cukru
Zapomeňme na všechny koupené sladkosti s přídavkem "light":
- Sušenky, cookies a cukroví pečeme doma. Těsto sladíme přírodními sladidly nebo medem. Obejdeme se bez krémů a polev.
- Čokoláda je sladká droga - pokud se bez ní nemůžeme obejít, volíme malý kousek hořké čokolády s minimálně 80 % kakaa.
- Želatinové cukrovinky připravíme z ovocné šťávy bez cukru, která je přirozeně sladká, nebo ji dosladíme medem, stévií či jiným sladidlem.
- Krémy a pěny z tvarohu jsou vhodnější než z másla a cukru. Pro zvýraznění chuti použijeme kakao, ovocné pyré, vanilku nebo oříšky.
- Marmeláda bez cukru může být stálou součástí naší dia spíže. Připravíme si ji do zásoby nebo ji uvaříme den předem pro okamžité použití.
- Zmrzliny a nanuky připravíme z přezrálého sladkého ovoce - například banánů, broskví, manga. Ovocné pyré smícháme s tvarohem či jogurtem a zmrazíme.
Jak si zamlsat bez cukru
- Ovoce je k mlsání nejvhodnější, ale volíme jen 2–3 kousky denně kvůli obsahu hroznového cukru (fruktózy). Sušené a lyofilizované ovoce mlsejme s citem - jen pár kousků může představovat například celé jablko. Kandované ovoce je plné cukru, proto ho z mlsání vynecháme.
- Zelenina je nejchutnější čerstvá - pokrájíme ji na hranolky, které namáčíme do jogurtového dipu. Pečená a grilovaná zelenina je sladká, chutná a zdravá - kousky stačí jen posolit, pokapat olivovým olejem a upéct. Zeleninové chipsy si také upečeme doma - jsou vhodnou alternativou mastných brambůrků.
- Ořechy jsou velmi zdravé, ale ani s jejich konzumací to nepřeháníme kvůli vyššímu obsahu tuku (a tím i kalorií). Oříšky jíme v přírodní verzi nebo pražené, ale zapomeneme na solené, mastné a kořeněné oříšky, stejně jako na ořechy v čokoládových a cukrových polevách a v medu.
Želatina přidaná do ovocných šťáv nám dává mnoho možností, jak mlsat. Připravíme z ní želé bonbóny, želé poháry, sladké aspiky i tvarohové nepečené dorty, ve kterých nemusí být ani špetka bílého cukru.
Komentáře