Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

únor
1

Den hořké čokolády


Den hořké čokolády
Zdroj: Pixabay

Národní den

Den hořké čokolády připadá každý rok na 1. února. Oproti mléčné čokoládě méně cukru a obsahuje více kakaové sušiny, což jí dodává zdravotní benefity. Oproti jiným cukrovinkám obsahuje také vysoké množství vlákniny. Po hořké čokoládě se doporučuje sáhnout, pokud vás honí mlsná, ale vy přesto chcete jíst zdravě.

Hořká čokoláda je jedním ze tří druhů čokolády, netřeba ani připomínat, že zbývající dva druhy jsou čokoláda mléčná a bílá. Právě ta hořká má na lidský organismus nejpříznivější vliv - obsahuje totiž vlákninu, ale také vysoké množství minerálů. Vedle toho bývá také považována za afrodiziakum.

Čokolády patří všeobecně k nejznámějším a nejpopulárnějším sladkostem na celém světě. Není však jenom k mlsání, doporučují ji také kardiologové, protože rozšiřuje cévy a snižuje krevní tlak. Působí jako antioxidant, podporuje bdělost mozku, dodá silnou energetickou vzpruhu a posílí koncentraci.

Jak vyrobit hořkou čokoládu

V obchodě si můžete pořídit velké množství hořkých čokolád, které mají různou úroveň kvality. Ta se odvíjí především od pěstování a zpracování kakaových bobů. Čokoládu si však můžete i vyrobit doma. Domácí výroba není nijak složitá. Nepotřebujete žádné speciální zařízení, stačí jen hrnec na vaření ve vodní lázni, různé formy a formičky, chladnička nebo mraznička a samozřejmě potřebné suroviny podle druhu čokolády. Pro přípravu hořké čokolády budete potřebovat kakaové máslo a kakao.

Čokoláda je v kuchyni prakticky nepostradatelná a lze ji využít na mnoho způsobů. Na našem webu najdete mnoho neodolatelných čokoládových receptů.

 

Kdo by neměl promeškat Den hořké čokolády?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více