Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahody jsou báječné ovoce, které milujeme pro jejich chuť a vůni. Dokáží krásně ozdobit dezerty, moučníky, poháry, řezy i dorty. Nevýhodou je jejich krátká trvanlivost, tyto plody jsou velmi choulostivé a vyžadují šetrné zacházení.

Jahody vynikají obsahem zdraví prospěšných látek - jsou dobrým zdrojem vitamínu C, vitamínů řady B, manganu, draslíku, kyseliny listové, hořčíku a mědi. Mají též vyšší obsah antioxidantů s ochrannými účinky. Z velkého množství vyšlechtěných odrůd, které se liší chutí, vůní, velikostí, tvarem i skladovatelností, si každý může vybrat vhodné typy pro svou zahradu.

Jak skladovat jahody

Jahody vydrží v nejvyšší kvalitě jen krátce a rychle se začínají kazit. Pro začátečníky máme několik tipů, které pomohou k zachování co nejvyšší kvality jahod.

  1. Rychlá spotřeba: Jahody je nutné spotřebovat co nejdříve, pokud možno v den sklizně nebo následující den po sklizni. Při delším skladování se již část plodů kazí.
  2. Odstranit špatné plody: Poškozené nebo nemocné plody co nejdříve odstraňte - nemocné (plesnivé) vyhoďte, u poškozených lze část odkrojit a zbytek hned spotřebovat.
  3. Kališní lístky a stopky: K uchování do druhého dne se hodí pouze jahody, které mají kališní lístky a krátkou stopku. Jahody bez stopek spotřebujte přednostně.
  4. Vhodná teplota: Při pokojové teplotě se jahody začínají rychleji kazit, raději je proto skladujte v chladné místnosti a nenechte na ně svítit slunce.
  5. Vyvarovat se vlhkosti: Před skladováním jahody nemyjte, mytí proveďte až těsně před jejich konzumací. Vlhké jahody se rychleji začínají kazit, proto je nesbírejte hned po ránu nebo po dešti.
  6. V jedné vrstvě: Jahody opatrně rozložte do jedné vrstvy na tácek, do bedničky (nejlépe s plným dnem), do nízké krabice nebo na plech. Můžete pod ně dát papírovou utěrku, která vsákne přebytečnou vlhkost. 
  7. Včas do mrazničky: Jahody, o kterých víte, že je nestihnete včas spotřebovat, co nejdříve uložte do mrazničky nebo je jinak zpracujte (např. na marmeládu). Plody pro mražení nejprve rychle opláchněte, osušte je a zmrazte je v celku, nakrájené nebo rozmačkané.

Pokud přemýšlíte, co dobrého z jahod připravit, můžete vyzkoušet třeba jahodový dezert do skleničky. Na postup přípravy se podívejte v následujícím videoreceptu.

Zdroj: https://bezpecnostpotravin.cz/termin/jahody/

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli