Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukety jsou báječnou plodovou zeleninou, bez které si letní sezonu už ani nedovedeme představit. Dá se z nich připravit mnoho skvělých a rychlých jídel. Nejlepší jsou mladé cukety, které mají ještě tenkou slupku a není z nich potřeba vyndávat semena.

Receptů, do kterých se dají cukety použít, je opravdu mnoho, nicméně zvláštní místo mezi nimi zaujímají cukety smažené v trojobalu. Pro leckoho z nás to je jediné a nejoblíbenější cuketové jídlo. Smažené cukety báječně chutnají hned po usmažení třeba s bramborovou kaší a rajčatovým salátem, ale skvělé jsou i studené s chlebem.

Jak usmažit cukety v trojobalu

Postup je velmi jednoduchý a bude vám stačit jen několik surovin. Připravte si mladou cuketu, na trojobal hladkou mouku, vejce, strouhanku, sůl, případně česnek a ještě olej na smažení. 

  1. Cuketu umyjte a konečky odkrojte. Mladou cuketu není potřeba loupat a zbavovat semen. Nakrájejte ji na plátky a z obou stran osolte, poté ji nechte 15–20 minut vypotit.
  2. Plátky se orosí vodou, pak je osušte utěrkou.
  3. Do misek připravte mouku, rozšlehaná vejce s trochou soli a strouhanku.
  4. Osušené plátky ještě trošku osolte, potřete rozmačkaným česnekem (není nutné) a obalte v trojobalu - mouka, vejce, strouhanka.
  5. Po obalení je co nejdříve usmažte na pánvi s rozehřátým olejem, a to z obou stran pěkně dozlatova
  6. Po usmažení cuketové řízky dávejte na papírový ubrousek nebo na papírovou utěrku a nechte odsát přebytečný tuk
  7. Pokud chcete cukety podávat ještě horké, smažte je až těsně před konzumací. Po usmažení je podávejte s vařenými bramborami, výborně budou chutnat s česnekovým dresinkem, tatarskou omáčkou nebo s hlávkovým, okurkovým či rajčatovým salátem
  8. Tip: Možná jste obalili větší množství cuketových řízků, v tom případě je usmažte v troubě. Na plech se jich vydá více a během smažení je stačí jednou otočit. A pokud hledáte zdravější alternativy smažení, použijte horkovzdušnou fritézu.

Přestože ty největší cukety na záhonech působí majestátně, vyplatí se je sklízet včas, dokud jsou mladé a chuťově jemné. Takové jsou nejlepší a vaření z nich je rychlé a snadné. Cuketa smažená v trojobalu sice patří k pracnějším jídlům, ale chutná báječně, proto ji rádi připravujeme. Podobně se dá usmažit i patizon.

Přejeme bohatou úrodu cuket a dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky