Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurky rychle narůstají a rodina je ani nestačí spotřebovat? Kromě zavařování a kvašení je výbornou metodou jejich uchování také mražení. K tomu se hodí především větší salátovky - pokud máte dostatek místa v mrazničce, využijte je i tímto jednoduchým způsobem.

Okurky nakládačky sklízíme obvykle každý druhý den, báječně se hodí k zavařování a můžeme z nich vyrobit výtečné kvašáky. K mražení se menší okurky hodí méně, protože jsou "samá slupka", nicméně přerostlé se mrazit dají. Salátovky, které v létě rychle narůstají do větších rozměrů, sklízíme obvykle dvakrát nebo třikrát týdně. Přebytek zavařujeme ve formě řezů nebo třeba podle receptu na "americké okurky", výborně se hodí i k mražení.

Jak mrazit okurky salátovky

Okurky po natrhání zmrazíme co nejdříve, dokud jsou svěží, pevné a křupavé. Postup mražení je snadný a rychlý.

  1. Okurky dobře umyjeme a necháme okapat.
  2. Poté z nich oloupeme tenkou slupku, pro jistotu ochutnáme oba konečky (nesmí být hořké) a nastrouháme je na struhadle. V elektrickém je to rychlejší.
  3. Nastrouhané okurky dáváme do pevných mikrotenových sáčků nebo plastových krabiček a dobře je uzavřeme. Vhodné je označení datem uložení.
  4. Do mrazničky je rovnáme úsporným způsobem, aby zabraly co nejméně místa.

Po vytažení z mrazničky necháme okurky rozmrazit a dochutíme je. I když se svou chutí nevyrovnají okurkám čerstvým, jsou také dobré a v zimě je báječně nahradí.

Okurkový salát si můžete připravit podle následujícího videa:

 

Komentáře

Další tipy a triky