Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uvařit hrachovou polévku? Krásně hřeje a voní báječně po česneku i majoránce
Zdroj: Freepik

Na štědrovečerní večeři se tradičně připravuje rybí polévka. Pokud ale někomu ryba není po chuti, může si uvařit jinou typicky vánoční polévku, a to třeba hrachovou, která je dokonale provoněná majoránkou i česnekem, navíc báječně zasytí žaludek.

Hrách má velmi pozitivní vliv na funkce našeho těla, především na trávení. Je to surovina plná živin i bílkovin, již naši předci tuto výživnou polévku vařili na Štědrý večer. Můžeme se od nich nechat inspirovat a vyzkoušet to také tak.

Jak uvařit vánoční "hrachovku"

Na chutnou polévku si připravíme 250 g žlutého loupaného hrachu, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 1 lžíci másla, 1 litr zeleninového vývaru, 1 lžičku sušené majoránky, sůl a pepř.

  1. Den předem připravíme hrách, který ponoříme do vody a necháme máčet ideálně přes noc. Na druhý den vodu slijeme a hrách přepereme. Výběrem loupaného hrachu předcházíme nepříjemnému nadýmání.
  2. Připravíme cibuli a česnek, nakrájíme je nadrobno. Ve větším hrnci rozpustíme máslo společně s olejem a orestujeme cibuli s česnekem dozlatova.
  3. Přimícháme hrách, zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme doměkka zhruba 45 minut.
  4. Uvařený hrách rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Pokud je polévka příliš hustá, rozředíme ji vývarem nebo vodou.
  5. Nyní zbývá dochutit polévku solí, pepřem, majoránkou a utřeným česnekem.
  6. K polévce se podávají opečené krutonky na pánvi, na talíři polévku dozdobíme petrželkou.

Výtečnou a hřejivou hrachovou polévku můžete na vánoční stůl připravit také podle následujícího videoreceptu. A jaká je vaše oblíbená vánoční polévka? Napište nám další inspiraci do komentáře pod článkem.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více