Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

6 tipů na snadné a rychlé obědy do krabičky: Skvělé slané muffiny i výtečné saláty ze zbytků
Zdroj: Freepik, timolina

O tom, co si dát během týdne v práci na oběd přemýšlí snad každý. Většinou se to řeší poledními „meníčky“ v restauracích, se vzrůstajícími cenami se ale i z nich stává luxusní záležitost. Nejjednodušší a nejlevnější variantou je připravit si oběd doma. Máme pro vás nejen tipy na skvělé recepty, ale taky vychytávky, jak si poradit bez ledničky či mikrovlnky.

Saláty do skleniček

V horkých letních dnech vám možná nejvíc přijdou k chuti zeleninové saláty. Je to i nejlepší možnost, jak se najíst i v zaměstnání, jde nemáte kuchyňku. Namíchejte si třeba Caesar s kuřecím masem, řecký s fetou, Nicoise s tuňákem a bramborami nebo třeba zelný coleslaw. Jestliže nemáte v práci lednici, salát vám udrží v kondici i již zmiňovaná termoska na jídlo. K dostání jsou i plastové nádoby na salát s vyjímatelnou chladivou vložkou. Tu předem vložíte do mrazáku a pak ji jen dáte do víka nádoby. Takto udrží salát v chladu i několik hodin. 
Náš tip: Na saláty nutně nepotřebujete ani nějakou speciální nádobu. Zeleninu můžete navrstvit třeba i do větších zavařovacích sklenic. Do menší si pak připravte dresink, ten pak jen přilijte před jídlem k zelenině. Salát pak ve sklenici snadno promícháte pouhým zatřepáním.

Jak využít zbytky

Do pracovního oběda můžete snadno využít i zbytky z nedělního oběda nebo večeře. Ideální ingrediencí je třeba pečené maso. Není nic jednoduššího než je nakombinovat se zeleninou, těstovinami nebo s rýží a máte nový chutný oběd, který je vynikající teplý i studený. Dobrou kombinací je třeba kuřecí maso s kuskusem a rajčátky, které můžete navíc dochutit domácím bazalkovým pestem.
Náš tip: Skvělé domácí pesto se dá připravit nejen z bylinek, typicky z bazalky, ale také z různých odříznutých natí, např. z mrkvové. Jestliže milujete kopr, možná vás osloví tyto těstoviny s koprovým pestem. Dlouhé tagliatellé můžete v receptu nahradit nějakými kratšími těstovinami, např. penne nebo fusilli. 

Oběd do boxíků

Dáváte dětem do školy svačinu do boxu s malými přihrádkami? Pokud si nepotrpíte na teplé obědy, takovouto praktickou krabičku známou jako bento box využijete do práce i vy. Do jedné části můžete dát nakrájenou zeleninu, do další třeba hummus nebo dip z modrého sýra, jako zákusek si můžete do další připravit třeba ovoce nebo oříšky či nějaké sušenky. Jako hlavní chod přijdou vhod různé sendviče.

Sendvič si sice můžete koupit kdekoliv v obchodě, ale ten domácí vás vyjde mnohem levněji. Navíc si jej můžete nakombinovat v mnoha variantách podle vaší chuti. Záleží jen na vás, zda dáte přednost šunce či jiné uzenině a sýru, tuňákové pomazánce s kukuřicí nebo třeba uzenému lososovi s koprem. Pak už stačí jen přidat listy salátů nebo jinou zeleninu podle chuti. Pokud řešíte, že se vám doma připravený sendvič vždy rozmočí, můžete si ingredience na oběd vzít předem nakrájené v samostatných nádobách a sestavit sendvič až před jídlem.
Náš tip: Místo sendviče si můžete připravit i wrap. Tyto závitky v pita chlebu jsou praktičtější na konzumaci, pokud oběd stíháte někde v poklusu. Naplnit je můžete stejně jako sendviče, zkuste třeba výborný lehký wrap s avokádovou pastou, zeleninou a sýrem feta

Zbytky z grilování

Na oběd do práce snadno využijete i zbytky z grilování z předchozího večera. Pokud jste připravovali zeleninu, třeba papriky, lilek nebo cukety, můžete si z nich udělat vynikající vydatný salát. Opečené zelenině dodá opět šmrnc jednoduchá zálivka z oleje, octa nebo citronové šťávy. Na dochucení přidejte do dresinku, sůl, pepř, podrcený česnek nebo nějaké bylinky, třeba petrželku, případně jarní cibulku. Salát navíc můžete dozdobit rozdrobeným sýrem feta nebo balkánem. Při cestě do práce si pak už jen koupíte křupavou bagetu a oběd máte hotový.
Náš tip: Vynikající je třeba salát z grilovaných paprik. Upečte je společně s cibulí a pro větší sytost do něj vmíchejte kousky nasucho opečeného chleba a balkánský sýr. Zajímavější chuť dodá salátu uzená paprika a sójová omáčka. 

Slané muffiny v mnoha podobách

Netradičním nápadem na oběd do práce jsou i slané muffiny v mnoha příchutích. Zkuste třeba následující kombinace: klasický sýr a šunka, bazalka a parmazán se sušenými rajčaty, špenát a feta, feta a oregano, sýr a kukuřice, klobása a zelenina, sýr a pažitka. Ve formě na muffiny si můžete upéct i jiné slané dobroty – třeba slané miniaturní verze koláčů quiche, fritatty nebo mini sekanou. Snadno je zabalíte do krabičky a vynikající jsou i nastudeno.
Náš tip: Pokud máte rádi pizzu, možná vám místo ní zachutnají i slané muffiny podle našeho receptu

Aby jídlo vydrželo teplé

Pokud vyžadujete teplé obědy, asi nejjednodušším řešením, jak ušetřit, je navařit ve větším množství a vzít si do práce zbytky z předchozího oběda či večeře. Ty už pak stačí si jen v práci ohřát. V každém zaměstnání ale patřičně vybavenou kuchyňkou  se sporákem nebo mirkovlnnou troubou nedisponují. Tento problém se dá snadno vyřešit. Stačí když si koupíte termosku na pokrmy a můžete si v práci klidně vychutnat svíčkovou od nedělního oběda. Podobně jako na nápoje se totiž vyrábějí i větší termosky na jídlo

Tyto termo nádoby bývají nižší a s větším otvorem, který usnadní plnění a také z nich rovnou jídlo můžete jíst. Často se i prodávají rovnou s příborem. Víko těchto termosek lze někdy použít i jako misku, pokud nemáte k dispozici ani talíře. Některé nádoby jsou navíc dělené na poloviny, takže si můžete hezky od sebe oddělit maso a omáčku i přílohu. Kvalitní termosky navíc udrží pokrm teplý až 6 hodin. Samozřejmě musíte pokrm dopředu dostatečně ohřát a dát ho do termosky co nejvíc horký. Jen tak vám vydrží jídlo teplé až do času oběda. 
Náš tip: Ideální jídlem do termosky jsou polévky, které dokonce nádoba udrží teplé o trochu déle. Připravte si třeba nějaký vynikající zeleninový krém, třeba mrkvový. Pokud bude dostatečně hustý a posypete ho krutonky nebo doplníte pečivem, hlady neumřete.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více