Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těsto má několik stupňů pružnosti. Kynuté těsto je vláčné, linecké jemné, listové zase tuhé. Při rozvalování těsta hraje důležitou roli nejen jeho konzistence, ale také odpočinek, podsypávání moukou a správný recept.

Těsto, které rozvalujeme do tvaru plátu, musí být pružné a soudržné, jinak se jen velmi těžko zpracovává. Vánoční cukroví má malé tvary, proto jsou všechny chyby těsta znát. Pokud jsme si však jisti kvalitou těsta, proč se při rozvalování trhá a drolí?

Co s těstem, které se při rozvalování trhá

Někdy je na vině přílišný spěch - ten neprospěje žádnému pečení:

  • Těsto musí být soudržné a tvárné už před rozvalováním. Řídké těsto nastavíme moukou, do hustého vpracujeme mléko.
  • Odpočinuté těsto uvolní lepek, který zajistí soudržnost a lepší tvárnost při propracování a vyvalování daného těsta - necháme ho aspoň hodinu v chladu.
  • Příliš vychlazené těsto obsahuje tuhý tuk, který se rozvaluje jen těžko. Tvrdé těsto necháme v pokojové teplotě povolit.
  • Časté podsypávání moukou a neustálé vpracovávání zbytků po vykrajování do těsta způsobí, že se stane suchým a bude se trhat.
  • Těsta s kokosem, ořechy nebo kandovaným ovocem se trhají kvůli větším kouskům v jinak jemné hmotě - pomůžeme si vyvalováním přes fólii.

V našem videu se můžete podívat na přípravu lineckého těsta, jeho rozválení a vykrajování koleček. Linecké těsto je hlavní složkou vánočního cukroví:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli