Jak správně rozválet těsto bez trhání? Prvním krokem je jeho kvalitní vypracování
Těsto má několik stupňů pružnosti. Kynuté těsto je vláčné, linecké jemné, listové zase tuhé. Při rozvalování těsta hraje důležitou roli nejen jeho konzistence, ale také odpočinek, podsypávání moukou a správný recept.
Těsto, které rozvalujeme do tvaru plátu, musí být pružné a soudržné, jinak se jen velmi těžko zpracovává. Vánoční cukroví má malé tvary, proto jsou všechny chyby těsta znát. Pokud jsme si však jisti kvalitou těsta, proč se při rozvalování trhá a drolí?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co s těstem, které se při rozvalování trhá
Někdy je na vině přílišný spěch - ten neprospěje žádnému pečení:
- Těsto musí být soudržné a tvárné už před rozvalováním. Řídké těsto nastavíme moukou, do hustého vpracujeme mléko.
- Odpočinuté těsto uvolní lepek, který zajistí soudržnost a lepší tvárnost při propracování a vyvalování daného těsta - necháme ho aspoň hodinu v chladu.
- Příliš vychlazené těsto obsahuje tuhý tuk, který se rozvaluje jen těžko. Tvrdé těsto necháme v pokojové teplotě povolit.
- Časté podsypávání moukou a neustálé vpracovávání zbytků po vykrajování do těsta způsobí, že se stane suchým a bude se trhat.
- Těsta s kokosem, ořechy nebo kandovaným ovocem se trhají kvůli větším kouskům v jinak jemné hmotě - pomůžeme si vyvalováním přes fólii.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
V našem videu se můžete podívat na přípravu lineckého těsta, jeho rozválení a vykrajování koleček. Linecké těsto je hlavní složkou vánočního cukroví:
Komentáře