Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vytvořit melounovou mísu nebo košík. Osvěžující dobrotu před podáváním dobře vychlaďte
Zdroj: Pixabay, Melissaleighstanley

Melouny jsou osvěžující, mají atraktivní barvu a výbornou chuť. Jsou skvělé do ovocných salátů i na doplnění kaší a některých sladkých jídel. Kromě dužiny můžeme využít i pevnou slupku. Když vnitřek vydlabeme, tak obal upotřebíme na vytvoření funkčních a půvabných nádob a misek.

Menší melouny dají vzniknout malým nádobám, třeba pouze na jednu porci, ale větší jsou vhodné na salát pro celou rodinu i pro hosty. Do melounových "nádob" můžete dát zeleninový nebo ovocný salát (nakrájená vydlabaná dužina je jeho součástí), dobře vychlazený dezert nebo dokonce osvěžující zmrzlinu. Takto servírované pohoštění působí velmi slavnostně a hodí se i k doplnění sváteční tabule.

Jak vydlabat dužinu melounu

K vydlabání dužiny melounu lze použít velkou pevnou lžíci, ale výsledek bude ještě hezčí, když použijete vykrajovač určený pro tyto účely. Tohoto šikovného pomocníka koupíte sice za málo peněz (do 100 Kč), ale prokáže velmi dobrou službu. S jeho pomocí vytvoříte půvabné melounové "kuličky" a vnitřek melounu bude pěkně a esteticky vytvarovaný. Vydlabané kuličky zužitkujte do ovocných salátů, na ozdobení sladkých dezertů, pohárů a zmrzlin. 

Jak připravit melounovou mísu

Meloun obvykle krájíme na jednotlivé porce, ale pokud je nás u stolu více a chceme připravit něco "zvláštního" a jiného než obvykle, mohou být melounové mísy s vychlazenou náplní přesně to pravé.

  • Nejprve rozkrojte meloun na poloviny a vydlabejte semínka z jeho vnitřku.
  • Poté použijte vykrajovač na melounové kuličky a vyberte postupně vnitřek melounu. Pokud nemáte vykrajovač, dobrou službu udělá i pevná lžíce.
  • Vnitřek vydlabejte důkladně, ponechte pouze přiměřeně tenkou vrstvu slupky
  • Vzniklou "mísu" naplňte oblíbeným vychlazeným salátem nebo jinou dobrotou.
  • Okraje mísy mohou být rovné, zubaté i vlnkované.
  • Na krájení a vykrajování melounu se dají koupit speciální nože, vykrajovače a praktické kráječe, které tuto činnost usnadní.
  • Pokud se rozhodnete pro zubatý okraj salátové mísy, nejprve si vyznačte linku, kterou poté dotáhnete ostrým nožem a prokrojíte meloun až do středu, aby se daly půlky melounu oddělit. 
  • Tip: Pokud ponecháte pruh slupky z horní poloviny melounu, vznikne "držadlo" a výsledkem bude pěkný košík.  Dužinu z vnitřku košíku (z obou stran držadla) oparně vydlabejte.  
  • A čím vytvořenou nádobu naplnit? Vyzkoušejte oblíbenou směs ovoce (např. jahody, borůvky, banány, sladká jablka, kivi), kterou doplníte vydlabanými melounovými kuličkami.

Osvěžující hostina za chvíli může začít. Přejeme dobrou chuť.

                                                             

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více