Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně uvařit celozrnnou rýži? Bude se vařit delší čas než rýže klasická
Zdroj: Toprecepty

Rýže je oblíbenou přílohou, jelikož se pouze propláchne, dá do hrnce se studenou, osolenou vodou a přivede se k varu. Jedná se o surovinu plnou zdraví prospěšných látek - když ale použijete tu celozrnnou, bude oběd ještě výživově hodnotnější.

Podobně jako celozrnná mouka, ani celozrnná rýže není zbavena obalových vrstev, ve kterých se nachází nejvíce minerálů, vitamínů a dalších cenných látek. Díky tmavší barvě ji také můžete najít pod označením rýže hnědá. Její chuť má lehce oříškový nádech.

Jak správně vařit celozrnnou rýži

Celozrnnou rýži je potřeba, stejně jako rýži klasickou, před vařením propláchnout v tekoucí vodě. Rýže se pak vloží do hrnce a zalije studenou vodou. Na hrnek rýže se přidávají dva hrnky vody, tedy stejně jako u rýže klasické. Rozdíl však spočívá v tom, že ta celozrnná se bude vařit o něco déle, a to celkem zhruba 30–40 minut.

V obchodech není k dostání pouze celozrnná rýže, ale i celozrnné špagety. I ty se vaří déle než těstoviny klasické. Skvěle chutnají s pestem z medvědího česneku, sušenými rajčaty a kešu oříšky.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli