Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Palačinky zná naprosto každý z nás. Jde o tenké placky z mléka, mouky, vajec a špetky soli, které se většinou potírají marmeládou či ochuceným tvarohem. Z palačinek lze připravit dezerty, které ocení i nečekaná návštěva.

Palačinky s marmeládou milují bez rozdílu všechny děti. Jejich příprava je rychlá a tak snadná, že si je děti mnohdy připravují samy. Palačinky ale mohou posloužit i jako pohoštění pro nečekanou návštěvu, kdy není čas upéct moučník.

Příprava palačinek v kostce

Hustotu těsta musíme vychytat přidáním mléka nebo mouky:

  • Tenké palačinky připravíme z mléka, vajec, hladké mouky (pšeničné, špaldové, čočkové, bezlepkové pohankové a jiné) a špetky soli.
  • Palačinky bez mouky jsou vhodné pro lidi s celiakií nebo s bezsacharidovou dietou - výborným pojivem je zde banán nebo tvaroh.
  • Nadýchané palačinky připravíme přidáním kefíru, sodovky, minerálky nebo sody či kypřicího prášku do těsta.
  • Odležením těsta získáme konečnou hustotu - mouka nasaje tekutinu a už za pár minut vidíme, jestli musíme těsto zahustit nebo zředit.
  • Směs ušleháme metlou do polotekuté konzistence. Sběračkou naléváme těsto na pánev a krouživým pohybem ho rozlijeme po celé ploše.
  • Pokud přidáme do těsta cukr, mohou se díky jeho karamelizování palačinky připalovat. Můžeme ho tedy vynechat.
  • Pomocí obracečky nebo trhnutím pánví palačinku otočíme, dosmažíme a sesuneme na talíř.

Jak připravit z palačinek sváteční dezert

Napečeme palačinky podle oblíbeného receptu:

  • Dort z palačinek tvoří úhledné placky, poskládané na sobě. Jsou promazané marmeládou, čokoládou, ochuceným tvarohem, krémem z mascarpone , popřípadě kombinací několika náplní, a ozdobené čerstvým ovocem.
  • Skládané palačinky mají tvar trojúhelníku, který rozevřeme jako kornout a plníme stejnými náplněmi jako dort. Výborné jsou se zmrzlinou, se šlehačkou, ovocnými omáčkami a kousky čerstvého ovoce.
  • Palačinkové závitky připomínají vietnamské jarní rolky. Plníme je ochuceným tvarohem a ovocem, balíme do tvaru psaníčka. Můžeme je dozdobit šlehačkou, ovocem a lístky zelené meduňky.
  • Roláda z palačinek je připravená z několika placek, které položíme vedle sebe tak, aby se částečně překrývaly. Plát potřeme libovolnou náplní a smotáme ho jako piškotovou roládu, kterou pak krájíme na řezy a ozdobíme.

Zaujaly vás naše nápady? Zkuste si připravit francouzské palačinky podle našeho receptu - jsou rychlé a snadné:

Sladké drobečky

Palačinky můžeme využít k vytvoření sladkého moučníku i jinak. Jsou to různé palačinkové drapérie, špízy, jednohubky, šátečky nebo galetky. Někdy je stačí jen poprášit cukrem a ozdobit ovocem a lístkem meduňky. Pokud mají stejný tvar (řezy), zdobíme je jako zákusky krémem, šlehačkou a zmrzlinou.
  •  
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky