Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušení je zřejmě nejstarší způsob konzervace potravin. Už pravěcí lidé sušili a uchovávali maso i rostliny. Proces se časem zmodernizoval, ale sušené potraviny jsou v oblibě stále. Sušení přebytků ze zahrady je výhodné, protože sušené potraviny zaberou méně místa a hlavně v nich uchováme chuť i většinu vitamínů. To platí i pro ovoce.

Sušení ovoce má svá pravidla, aby nedocházelo ke zbytečným ztrátám a sušená potravina dlouho vydržela. U meruněk je důležité, aby byly plody zcela zralé, možná i mírně přezrálé. Málo zralé plody by po usušení byly nepříjemně kyselé.

Jak sušit meruňky, aby nezhnědly

Zhnědnutí půlených meruněk má na svědomí dlouhé okysličování. Můžete tomu zabránit jednoduchou vychytávkou.

  • Plody rozpulte, vypeckujte, případně pokrájejte na čtvrtiny.
  • Hnědnutí zabráníte krátkým ponořením ovoce do vody okyselené citrónovou šťávou.
  • Meruňky dávejte na lísky (rošty) řeznou plochou vzhůru.
  • Za příznivého počasí můžete ovoce sušit na slunci, což obvykle trvá 5–6 dní. Na noc vždy plody ukliďte dovnitř. Dosušit je lze ve stínu nebo v troubě při 70°C.
  • V sušičce meruňky nejdříve předsušte 4–5 hodin při 40°C a pak sušte při 70°C.
  • Správně usušené meruňky jsou pružné, ale při zmáčknutí už z nich neteče šťáva. Uchovávejte je v suchu.

Sušené meruňky jsou skvělé a zdravé mlsání, lze je připravit jako pikantní složku k masu, upotřebíte je do müsli, pohárů, jsou výborné i v moučnících. Čerstvé přezrálé meruňky zpracujte na výbornou domácí marmeládu podle našeho videoreceptu:

Komentáře

Další tipy a triky