Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak sklízet a sušit vlašské ořechy. Postup je jednoduchý, ale pokud ho neznáme, ořechy nám snadno zplesniví
Zdroj: Unsplash

Vlašské ořechy jsou hodnotná semena z plodů ořešáku, který dorůstá výšky až 20 metrů. Slupka je dřevnatá a tvrdá, vnitřek je velmi výživný a chutný. Je dokonce považován za jeden z nejkoncentrovanějších rostlinných zdrojů živin.

Ořechy používáme syrové (buď hned po sběru nebo usušené) i tepelně upravené - ať už naslano nebo nasladko (do různých nádivek, moučníků a cukroví). Jsou důležitým zdrojem vitaminů řady B, včetně B6, který má vliv na správnou funkci mozku a tvorbu červených krvinek. Obsahují význačné množství zinku, jehož nedostatek oslabuje imunitní systém a brzdí hojení ran, dále mědi a manganu.

Jak sklízet a sušit vlašské ořechy

Plody vyrůstají na velikých stromech a můžeme být rádi, že jsou tak maličké, protože při dozrávání samovolně padají. Stačí aby více zafoukal vítr a sypou se na zem. 

  • Zelené slupky se začínají pozvolna otevírat a ukazují se dřevnaté vnitřky, které potřebují oschnout.
  • Slunce a vítr odvedou velkou část práce s jejich sušením. Pokud bychom sklidili neotevřené ořechy v zelených slupkách, naopak si sami práci přiděláme.
  • Popadané ořechy sbíráme do košíků, poté je před uskladněním důkladně usušíme.
  • Ořechy sušíme na slunci, u kamen nebo v sušičce. Nejlepší je kombinovat všechny postupy. Např. nejdříve je sušíme na slunci, pak je dáme na několik hodin do sušičky, na závěr ještě necháme doschnout u kamen.
  • Sušení na slunci: Ořechy musí být v jedné vrstvě v bedně nebo papírové krabici. Občas je promícháme nebo protřepeme. Při vlhkém počasí a v noci nesmí zůstat venku.
  • Sušení u kamen: Ořechy sušíme rozložené nejlépe v jedné vrstvě v bednách, 2–3krát za den je protřepeme nebo promícháme.
  • Sušení v sušičce: Sušíme je několik hodin při střední teplotě (stačí 5–6 hod.). Poté je ještě dosoušíme v místnosti u kamen a občas promícháme.
  • Usušené ořechy skladujeme na suchém a vzdušném místě. Chráníme je před horkem, před mrazem a před útoky hlodavců. Osvědčily se bedny nebo pytle (např. od cibule), které zavěsíme v chladné a suché místnosti. Když jdeme kolem nich, tak je protřepeme. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více