Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládová poleva je směs čokolády a určitých ingrediencí, které jí dodávají konkrétní vlastnosti - tekutost pro polévání, pevnost po vychlazení, měkkost při krájení a sametovou hladkost při podávání a ochutnávání.

Čokoládová poleva může mít několik stupňů tuhosti. Samotná čokoláda se při krájení láme a poškozuje moučník. Tekutá poleva stéká na podnos. Poleva se smetanou má ale vlastnosti, které jsou žádoucí při přípravě dortů a zákusků

Jak udělat čokoládovou polevu se smetanou

Můžeme si vybrat ze 3 možností. Smetanu kombinujeme s kvalitní čokoládou. Množství vystačí na malý plech nebo menší dort:

  1. 100 g čokolády rozmícháme ve 200 ml horké 33% smetany a necháme částečně vychladnout. Polevu nalijeme na dort a dáme vychladit do ledničky.
  2. Ve vodní lázni rozpustíme 100 g hořké čokolády a vmícháme k ní 200 ml zakysané smetany. Polevu ihned nalijeme na moučník.
  3. Rozpustíme 100 g čokolády, 3 lžíce horké vody, 3 lžíce horké 31% smetany a 1 lžíci másla nebo oleje. Za stálého míchání připravíme hladkou polevu.
Správně připravená poleva nestéká, vydrží otisk prstu, dá se lehce krájet a přitom nepraská. V našem videu se podíváme na přípravu pařížského dortu s báječnou krájecí polevou. Po zhlédnutí na něj určitě dostanete chuť:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli