Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort, na němž je krásně vyskládané ovoce zalité průhledným želé, patří k lehkým moučníkům převážně v letní sezóně, kdy je čerstvého ovoce všude dostatek. Dortové želé je v prodeji čiré nebo červené. To červené je velmi vhodné k červenému letnímu ovoci.

Výhodou čirého želé je, že ho můžete přibarvit ovocnou šťávou podle druhu ovoce. Tak k borůvkám nebo pomerančům můžete mít na dortu želé fialové nebo oranžové. Aby nebylo želé bez chuti, doporučujeme ho přisladit.

Jak udělat dortové želé

Je to jednoduché a postup zvládne opravdu každý.

  • Sypké želé (10 g) důkladně rozmíchejte v 250 ml (1/4 l) ovocné šťávy nebo vody.
  • Pokud nemáte šťávu nebo není dost sladká, přidejte 1–2 lžíce cukru.
  • Přiveďte za stálého míchání k varu a povařte 1 minutu.
  • Opět za stálého míchání (aby bylo chladnutí rovnoměrné) nechte zchladnout.
  • Želé lijte na dort vždy vlažné, ale ještě tekuté (aby se nepoškodil krém). Na vychlazeném dortu tuhne téměř okamžitě.

Pro začátečníky máme připravený videorecept na oblíbený moučník s názvem "žravé řezy", kde je příprava dortového želé názorně uvedena.

 

Komentáře

Další tipy a triky