Houbový prášek je výtečný k dochucování jídel. Naučte se ho podle videonávodu
Houbový prášek zabere jen málo místa, ale v kuchyni udělá velkou službu. Výtečně se uplatní při dochucování polévek, gulášů, pod maso, do zapékaných jídel, sekané, karbanátků i lecčeho dalšího, to už záleží na vás, kam všude ho přidáte. Příprava houbového prášku je záležitostí chvilky.
Základem houbového prášku jsou perfektně usušené houby, výborně se hodí především lesní hřibovité druhy, které dají jídlům perfektní chuť. Pokud se vám při houbaření daří a donesli jste si domu hřiby praváky, můžete si být jisti, že houbový prášek z nich bude naprosto jedinečný. Navíc počítejte s tím, že do jídla ho stačí přidat jen velmi málo, přesto se projeví intenzivní chutí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat houbový prášek
Výroba prášku je snadnější, než by se mohlo zdát. Potřebovat budete pouze dobře usušené houby a výkonný mixér.
- Nasbírané houby pečlivě očistěte a nakrájejte na plátky, aby se dobře prosušily.
- Sušit je můžete v troubě nebo v sušičce, což je úplně nejsnazší.
- Houby musí být suché tak, až se snadno lámou a při dotyku lehce chrastí.
- Dobře vysušené houby hned po sušení dávejte po částech do mixéru (nebo jiného vhodného přístroje) a rozmixujte je na jemný prášek. Jejich objem se během mletí významně sníží.
- Prášek nenechávejte volně na vzduchu, aby nenasál vlhkost, ale hned ho dejte do perfektně čistých a vysušených skleniček se šroubovacím uzávěrem.
- Skleničky popište, na samolepku napište rok uložení a druh rozmixovaných hub.
- Uložte je do chladné, suché a pokud možno tmavé místnosti. Prášek nesmí navlhnout.
- Dobře uskladněný houbový prášek je velmi trvanlivý a skvěle se uplatní jako koření.
K houbovému prášku můžete přimíchat např. drcený kmín, mletý pepř, majoránku, sůl i usušené rozmixované zeleninové natě nebo polévkové koření, není to však vůbec nutné.
Můžeme vám doporučit houbový prášek přidávat např. do bramborové nebo čočkové polévky, získají tak zase nový chuťový rozměr.
Komentáře