

Houbový prášek
Suroviny
- sušené houby - dobře vysušené, musí šustit
- mixér, kutrovač, co kdo má....asi by šel i hmoždíř, ale dělat se s tím ručně do zásoby bych nechtěla :)
Postup přípravy receptu
Houby po částech vsypeme do mixéru a rozdrtíme na prášek. Drobné kousky lze případně prosít, já je tam ale nechávám, jsou zanedbatelné.
Lze smíchat i se solí, drceným kmínem či polévkovým žlutým kořením a dochutit si podle svého, já ale nechávám samotné a koření pak používám podle daného jídla.
Uchovávám ve šroubovací sklenici po celý rok do příští úrody ve skříňce s kořením, podmínkou je použít opravdu dobře proschlé houby a sklenici pořádně zavírat, aby nezvlhly....pak by asi mohlo plesnivět...ale mně se to zatím nikdy nestalo.
Poznámka od kuchařky
Manžel má rád houbovou chuť a vůni, ale vadí mu konzistence hub na skus - prý je to jako kousat molitan:)... tak jsem hledala řešení, které bude při ruce hned. Používám do polévek, pod maso, do sekané...jakkoli, nemusím houby mlít a nezabírá to místo v mrazáku ani v komoře.
Možná využijí i jiní příznivci hub.
Kupované houbové koření jsem nikdy neměla, nemohu tedy porovnat, ale podle mne je to samý glutamát a kolem hub to podle mě jen proběhlo, a za tu chemii dost peněz ;)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Houbový prášek
-
Také dělám a někdy i v malém poměru přidám hořčák, který dodá pikantní příchuť
-
Curlewis: prášek se dá udělat z jakýchkoli dobře usušených hub, tedy i ze žampionů
-
Mohu udelat houbovy prasek ze zampionu?
-
jejda, díky moc, máš ho moc pěkný
to jsem ráda, že se ti také recept hodí, já ho používám docela často a letos už dochází, musím od našich nafasovat sušené houby a budu dělat čerstvý....
-
Ivi včera jsem dělala prášek z hub,tak jsem Ti jeden obrázek přidala
+15
-
všem díky, váhala jsem, jestli jsem takovou "blbost" dát
....ale pak jsem zjistila, že pár lidí psalo na pokecu, že houby nejí, jen jako koření....jsem ráda, že třeba někoho inspirovalo
-
Bibi, hlívu jsem ještě ani nejedla - pořád ji okukuji v obchodě, ale zatím na ni nedošlo
-
Isahu, takhle já si dělám každý rok na konci sezony hlívu ústřičnou na celou zimu. Máš 14.bod
-
Dělávám někdy z nožek,ale většinou ani nožky nezbudou
my máme hříbky moc rádi
+
-
Tomu říkám nápad.
-
geniálne...
-
-
super nápad
-
Taky vyrábím, ještě mám trochu loňského. Já s ním třeba ještě sypnu i smažící se vaječnou omeletku
-
taky dělám a používám, v menším množství i do pokrmů, kam se houby normálně nepřidávají
stejně připravenou mám i petrželku