Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbové domácí přípravky

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

27. 7. 2019 14:59

Suroviny

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

MamlajdaD MamlajdaD

5. 8. 2019 12:42

Juraj Horak: Děkuji, ale nemohu recept vyzkoušet. Za prvé tady zatím houby nerostou (a tudíž se nedají ani od někoho koupit) a za druhé - můj zdravotní stav mi nedovoluje, abych do lesa a po lese chodila. :-( Ale ke starým a tudíž léty a generacemi ověřeným receptům mám důvěru :yes:, takže to napíšu brzy, tak jak to je napsané. ;-) Mám také jeden recept na kvašené houby, který jsem zatím nepublikovala, ale ten je jiný než ten váš a je i jiný než "Kadlíkovy kysané houby". tak je napíšu oba. Alespoň si kuchařky nebo kuchaři budou mít z čeho vybrat. ;-):-8 Kdybych si měla vybírat já, tak dám přednost tomu vašemu ;-):-D:yes:! Zdravím!:yes::-K

Juraj Horak

5. 8. 2019 09:31

MamlajdaD: Pekne si ho v klidu odzkousejte a kdyz uznate , ze je vyborny je recept Vas . Ja jsem ho nevymyslel . Pouzivam . Oni to maji od nejake praprababicky .

MamlajdaD MamlajdaD

4. 8. 2019 21:32

Juraj Horak: Děkuji za důvěru, moc si toho vážím. :-) Pokud máte na mysli recept na kvašené houby, ráda ho zpracuji, ale jen v tom případě, že souhlasíte, že uvedu jako zdroj receptu vás - vaše jméno, s poznámkou, že jste mi recept nabídl ke zveřejnění. :yes::-)

Juraj Horak

4. 8. 2019 21:10

MamlajdaD: Pokud si prakticky overite me zkusenosti a budete spokojena pouzijte to jako svuj recept . Plne souhlasim .
Vite ja jsem takovy amater . Mam dost i kucharskych knih , ale ty soucasne mne i zarazi . Zbytecne popsanych mnoho stran papiru o nicem . Kdyz umite udelat cisty pruzracny vyvar z libovolneho masa , tak mate tolik super polevek , ze je ani nepopisete . S nudlemi , nocky , knedlicky , ryzi , hraskem , mrkvi , porkem , proste rodinne recepty . Je to na 100 stran a jsou Vase . To mate jako gulasova , drstkova , gulase , perkelty . Zaklad je stejny a tu specifickou chut a kouzlo do toho vkladate sama , co tam jeste pridate na vylepseni .

MamlajdaD MamlajdaD

4. 8. 2019 18:30

Juraj Horak: Děkuji za pěkný komentář. :-K Receptů na kysané zlí je spoustu, ale ne všude je zmínka o soli bez jodu! A to je myslím dost podstatné. Ale koupit sůl bez jodu je tady v Česku je tak trochu zázrak.:-( Kupuji mořskou sůl, ta sice určitě obsahuje také stopy jódu, ale v daleko menší míře. Používám hlavně při domácí výrobě klobás a dalších domácích uzenin, tam je to taky důležité, právě tak jako u zelí apod. :-8 Chystám se letos nakládat zelí do sklenic (bydlím v paneláku), jak kysané, tak i nakládané, a dík za tip, můžu zkusit i to ruské s mrkví. Chodím na ruské weby o vaření, oni mají na nakládání zeleniny víc receptů, než my;-):-8 Moc zdravím!:-K

Juraj Horak

4. 8. 2019 17:43

MamlajdaD: Dekuju . Vite ja nepotrebuju psat recepty. Podle mne je diskuze nejlepsi . Ja sem se i k te soli dostal jako slepy k houslim . Kdyz v roce 2004 vstoupilo Lotyssko do EU , tak meli hranice doslova zablokovane ruskymi kamiony . Tak jsem zavolal do Rigy do firmy s kterou jsem spolupracoval . A tak jsem se dozvedel , ze se zasobuji ve velkem soli bez jodu , kterou EU zakazuje prodavat . A skutecne kvasene zeli nehnedne , nemekne a vydrzi podstatne dele . Nevim , jestli Vy potrebujete sud , ja to delam pravidelne v petilitrovkach s kvasnou zatkou . Dulezite je od tech 7 - do 15 stupnu a sul bez jodu . Dnes koupite nakrajene , staci par minut a natlacit .
A ted ruske kvasene zeli . V Rusku takove nase krajene nekoupite . Vetsinou pouze s mrkvi . 1-2 mrkve najemno nastrouhane na 1kg zeli . Vynikajici . Neni to tak davno , co jsem tam pracoval jako zastupce nasi firmy , takze vim o cem hovorim .

MamlajdaD MamlajdaD

4. 8. 2019 16:19

Juraj Horak: To je skvělý recept na houby mléčně kvašené! :yes: Sice tady na topkách už jeden je - "Kadlíkovy kysané houby", ale ten je dost odlišný. Proto si myslím, že by bylo vhodné, kdyby jste tento recept napsal jako samostatný vámi vložený recept, tady by si ho ledaskdo nemusel všimnout!:-( (Některé kuchařky a kuchaři myslím ani moc nečtou komentáře.) Zkuste to napsat a vložit,:yes:;-):-8 je to ten nejzdravější způsob nakládání hub a lidé se k mléčnému kvašení zase vracejí,:yes: i když je to dávný recept!:-8 A to vaše houbové maggi bych na vašem místě k tomu připsala jako bonus! ;-):-D Teď už aby hlavně rostly, že?;-):-D:-D Moc zdravím!:-K:-K

Juraj Horak

4. 8. 2019 15:50

MamlajdaD: I ja Vam dekuji za odpoved . Vite neumim to vysvetlit , ale tim , ze houby ususite nejen , ze nemate kasi ale velmi se zvyrazni chut a aroma koncentratu .

Dam jeste jeden recept , ktery mam z vychodniho Slovenska . Kvasene houby .
Nalev 1 kg hub , 1l vody , 40 g soli , bobkovy list , par celych pepru a noveho koreni . Houby nakrajime na cca 1 cm platky a varime ve slane vode 10 min . /lzice soli na 1 l / Prudce ochladime . Okapane houby smichame s jednou , dvema cibulemi a strouzkem cesneku na platky . Natlacime do sklenic a zalejeme studenym nalevem . Zatizime , nalev musi byt alespon na prst nad houbami . Do chladna a za tri , ctyri tydny je mlecne kvaseni ukoncene . Muzeme sterilizovat pro delsi uchovani .
Samozrejme tak jako kdyz kvasite zeli doporucuju zasadne nepouzivat sul s jodem . Ztraci to barvu a rychle mekne .

MamlajdaD MamlajdaD

4. 8. 2019 14:26

Juraj Horak: Děkuji za pěkný příspěvěk k receptu! Určitě se tento postup někomu bude hodit, protože je úplně jiný, než popisuji já. ;-) Já to "maggi" mám z vývaru z hub povařených na naložení, který se obvykle vylévá, takže na to žádné houbičky nepotřebuji;-). Ale ten váš postup je také zajímavý a někoho inspiruje, aby vyzkoušel. :-8 Děkuji za komentář a zdravím!:-K

Juraj Horak

4. 8. 2019 09:37

MamlajdaD . Trosku jiny postup maggi . Houby , nejlepe smes dokonale ususit . Nemixovat , nedrtit . Suche odmocit do rana a varit , varit se soli . Pres jemne platenko nechat okapat . Je to slane , ale neni huste a kazdy si da podle chuti do jidla i z pouzite maggove sklenicky , je nato vhodna .

casino casino

27. 7. 2019 21:54

Sušené houby se odjakživa uchovávaly bez problémů v plátěných pytlících... :yes:
No, do té doby, než se k nim dostali moli...:no:
Problém vyřešen od doby, co se přesušené houby skladují ve skle se zábrusem, či s víčkem:yes::yes:
... a BEZ "ZAVAŘOVÁNÍ" :yes::yes::yes:

MamlajdaD MamlajdaD

27. 7. 2019 20:44

recepty73: :-D:-D:-D:yes: To chce víc chodit na houby, pak zbyde na taková houbařsky "jalová leta", jako vloni a letos (letos doufám, že je rok jalový jen zatím, že se to zlepší;-)). Zdravím:-D:-D:-K

recepty73 recepty73

27. 7. 2019 20:35

MamlajdaD: ...ale já se zavaření nebráním;-) jen mi to přijde zbytečné, když všechno do další sezóny sež...m ;-):-D ...na mou duši, na psí uši!:-D;-)

MamlajdaD MamlajdaD

27. 7. 2019 20:20

recepty73: ;-):-8 Sušené houby uskladněné podle tohoto mého receptu v bodě 4) opravdu vydrží několik let :-! Na mou duši, na psí uši! (to jsme říkávali jako děti):-D:-D:-D Kdo jednou vyzkouší, už jinak dělat nebude. Ale jak myslíš;-), každý podle svého :-8 Zdravím! :-K

recepty73 recepty73

27. 7. 2019 19:53

MamlajdaD: ...není zač!:-K ...zavařovat nemusím, protože všechny houby (sterilované v octu, tuku, mražené, drť...) vydrží jen tak tak do další sezóny;-), ale pro ty konzumenty, co nevaří denně a třeba i nejeden chod se to určitě vyplatí:yes:

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: houbova smazenice k uskladnění domácí houbové koření houbový odvar houby na topinky lze zavarvat recept na kvašené houby z z ruska přesušené houby co s tím zaczavarovani z hub předdušené houby je třeba usušené houby ve skle ještě sterilizovat recepty z hub na uskladneni zavařená houbová směs domácí houbový vývar

Suroviny: houby, houby sušené, sůl, pepř, houby sušené

TopRecepty.cz

Houbové domácí přípravky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zkQ8