Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte to z vyprávění i literatury, někdo možná ze skautského tábora. Brambory pečené v popelu jsou náramná dobrota a pokud s tím počítáte předem a přibalíte na výlet do přírody nebo zahrádku do batohu trochu soli a kousek másla, postaráte se dokonce o gurmánský zážitek.

Prvním předpokladem k pečení brambor je výběr a založení ohniště. Je bezpodmínečně nutné dodržet bezpečnostní a protipožární předpisy. Nikdy nerozdělávejte oheň při větru. Také ohniště nikdy nebudujte v blízkosti stromů, obložte jej kameny a oheň udržujte mírný. Tam, kde ohniště už je, máte usnadněnou práci, jen nanosíte zásobu dřeva a zapálíte oheň. 

Jak upéct brambory v popelu

Když to zvládly babičky, zvládnete to také. Zkuste se držet našich osvědčených rad.

  • Topte čistým suchým dřevem, čmoudící oheň nikoho nenadchne. Vhodnější jsou vyschlé větvičky než polena.
  • Popela potřebujete mít opravdu dostatek, protože brambory v něm budou zahrabané.
  • Vezměte s sebou čisté brambory stejnoměrné střední velikosti (malé by se mohly spálit, velké se nedopečou).
  • Doporučujeme nejdříve opéct špekáčky, děti se zasytí a nebudou nedočkavé. Navíc přikládáním na oheň postupně tvoříte potřebný žhavý popel.
  • Pozor na spáleniny kůže, držte malé děti od ohniště dále.
  • Když je v ohništi dost žhavých uhlíků, ale už nehoří plamenem, přišel váš čas.
  • Horký popel klackem opatrně rozhrňte do stran nebo v něm udělejte důlek. Rozložte do něj brambory v jedné vrstvě a zahrňte popelem tak, aby byly celé zakryté.
  • Tip: Pokud se vám nelíbí představa brambor obalených popelem (je sterilní, dřevo prošlo vysokou teplotou), zabalte každý brambor předem do alobalu.
  • Nechte brambory asi hodinu péct, pak opatrně jeden krajní vykulte a zkuste, zda je měkký. Naši předkové to poznávali lehkým úderem pěsti. Když se brambor otevřel, byl hotový.
  • Správně upečený brambor nemá černou slupku (nebo jen malou část). Nezaměnitelná chuť vám bude odměnou.
  • Nezapomeňte po sobě ohniště uhasit vodou, aby vítr nemohl horký popel rozfoukat po okolí.

Přejeme hezký zážitek a dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky