Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak usušit proslazenou dýni? Během pár hodin jí prodloužíte trvanlivost až na rok
Zdroj: Freepik

Sezóna dýní je v plném proudu, a tak si můžeme dosyta užívat dýňové polévky, rizota, lívance i pečené moučníky. Málo známou pochoutkou je pak dýně kandovaná neboli proslazená, kterou využijete do mnoha moučníků.

Kandovaná dýně není úplně obvyklou pochoutkou, použít ji však můžete všude tam, kde byste jinak použili jiné kandované ovoce. Využití tak najde v biskupských chlebíčcích, marokánkách, vánočkách, brioškách či oblíbených bábovkách.

Jak usušit proslazenou dýni

Kostičky nebo proužky dýně povařené v cukrovém nálevu je nutno správně usušit, abyste docílili chutného výsledku. Ten při správném skladování vydrží až jeden rok.

  1. Nejjednodušší cestou je sušení proslazené dýně v sušičce na ovoce. Jednotlivé kousky dýně vyskládejte na sušicí pláty tak, aby se vzájemně nedotýkaly, a sušte při teplotě 45–50 °C zhruba 10–14 hodin. Správně usušená dýně je lehce lepkavá, ale rozhodně ne mokrá nebo vlhká. 
  2. Dýni můžete bez obav sušit i v troubě. Vyložte plech pečicím papírem, naskládejte kousky dýně s dostatečným rozestupem a vložte do trouby vyhřáté na 50 °C. Sušte s pootevřenými dvířky, dokud dýně nepřestane být lepkavá. Správné usušení poznáte i tak, že ovoce půjde lehce oddělit od pečicího papíru.

A jak využít kandovanou dýni jinak než k pečení? Můžete si na ní pochutnávat jen tak samostatně, přidat ji do domácího müsli, do směsí ořechů nebo ji použít jako ozdobu nejrůznějších dobrot. Vynikající je také kompotovaná dýně jako ananas.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli