Jak uvařit hebkou bramborovou kaši? Pro začátečníky jsme natočili jednoduchý postup
Bramborová kaše má příjemnou a jemnou konzistenci, skvěle doplňuje některá jídla a dává jim vyniknout. Pokud ji uvaříme ze správných brambor a dobře ochutíme, všichni si na ní pochutnají. Nejlepší je ke karbanátkům a řízkům, ale hodí se také k pečenému masu nebo k sekané.
Bramborová kaše je oblíbeným jídlem dětí i dospělých. Mnozí ji mají raději než jen uvařené brambory. "Něco dobrého" s bramborovou kaší znamená domácí pohodový oběd a příjemný den. Nejspíš právě proto nám bramborová kaše (stejně jako jiné kaše) připomíná dětství a dobrá jídla od maminky nebo babičky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit bramborovou kaši
Postup je snadný. Brambory jsou levné a rychle uvařené.
- Brambory, nejlépe varného typu C, oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostky.
- Dejte je do hrnce, zalijte vodou, osolte a uvařte až do změknutí. Do varu je uveďte na vyšší teplotu, ale pak je vařte jen pozvolna. Počítejte s časem přibližně 20–30 minut. Zda jsou brambory dobře uvařené a změklé, to poznáte, když do nich hladce projde zapíchnutý ostrý nůž.
- Změklé brambory sceďte, vodu z nich dejte zvlášť do hrnce. Na podzim a v zimě ji využijte do polévek, ale na jaře už ji dál nepoužívejte.
- Scezené brambory rozšťouchejte mačkadlem (šťouchadlem) na brambory. Někdo má rád, když zůstanou malé hrudky, jiný chce raději kaši zcela hladkou.
- Tip 1: Nikdy nepoužívejte na kaši tyčový (ponorný) mixér, protože by pak získala konzistenci hladkého "lepidla".
- K rozšťouchaným bramborám přidejte máslo a postupně ještě vařící mléko, společně ještě metlou našlehejte na hladkou kaši.
- Tip 2: Pokud byste přidali chladné mléko, vznikla by lepivá kaše. Navíc by se brambory hodně ochladily.
Bramborová kaše je nejchutnější čerstvá. Můžete ji ještě ozdobit osmaženou cibulkou a podávat k řízkům, pečenému masu (i k vegetariánské alternativě) nebo ke karbanátkům. K omáčkám se bramborová kaše příliš nehodí, protože má podobnou konzistenci.
Bramborová kaše s rostlinným mlékem
Do bramborové kaše můžete použít rostlinný nápoj z krabice nebo domácí výroby. V tom případě postupujte obdobně jako při použití obyčejného mléka. Do kaše je skvělé i sušené sójové mléko. Postup je následující:
- Brambory uvařené do změknutí nechte zalité horkou vodou. Jen pokud je vody příliš, část odlijte zvlášť.
- Posypte brambory sušeným mlékem v přiměřeném množství, posolte a přidejte trochu tuku (např. másla nebo trošku oleje).
- Poté brambory dobře rozmačkejte. Pokud je vzniklá kaše příliš hustá, vraťte zpět ještě trochu horké vody, kterou jste odlili zvlášť.
Bramborová kaše s rostlinným mlékem chutná velmi dobře a použití je stejné jako u klasické bramborové kaše. Každou bramborovou kaši můžete ještě vylepšit, např. přidáním nadrobno nakrájeného libečku.
Pokud vám bramborová kaše zbyde, snadno ji při dalším jídle ohřejete. Můžete ji také využít na přípravu jiných chutných jídel, třeba zapéct v zapékací misce podle názorného videoreceptu.
Komentáře