Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 levných bramborových jídel, která máme nejraději. Uvařme to nejlepší z naší kuchyně podle spolehlivých receptů
Top recepty

Brambor se nikdy nepřejíme, jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku a bez nich bychom si neuměli představit mnoho oblíbených dobrot. Do našeho přehledu jsme zařadili jídla, která jsou nejžádanější, dalo by se rovnou říct "nejmilejší".

Zaměřili jsme se na jídla, která se připravují naslano, jsou z běžně dostupných surovin (obvykle vše máme doma po ruce) a rozhodně nezatíží naši peněženku. Vyzkoušejme bramboráky, škubánky, halušky nebo chlupaté knedlíky a další speciality podle rodinných receptů našich čtenářů.

1. místo

Okrájené brambory nastrouháme najemno a zalijeme horkým mlékem. Přidáme česnek, majoránku, vejce a mouku, osolíme a promícháme. Kdo chce, vmíchá nasekané škvarky. Smažíme tenké placky z obou stran.

2. místo

Bramboračka je jedna z našich nejoblíbenějších polévek. Patří do ní kořenová zelenina a zvlášť skvělá je s lesními houbami. Dobře ji ochutíme třeným česnekem a majoránkou. Vydatnou hustou polévku podáváme s pečivem.

3. místo

Uvařené brambory po vychladnutí nastrouháme a přidáme k nim vejce, kupici, hrubou mouku a sůl. Vypracujeme těsto, kousky těsta roztáhneme a naplníme kopečkem uzeniny. Podáváme se zelím.

4. místo

Oloupané a nakrájené brambory uvaříme ve vodě do změknutí, část vody slijeme a brambory pomačkáme. Zasypeme je moukou, kterou necháme propařit. Dobře promícháme a lžící vykrajujeme vhodné tvary. Škubánky podáváme nasladko nebo naslano. Pokud nám zbydou, opečeme je na další jídlo na pánvi.

5. místo

Na jednoduché těsto nám stačí brambory, polohrubá mouka a sůl. Nastrouhané brambory osolíme a promícháme s moukou. Kousky těsta vhazujeme do vroucí osolené vody přes cedník nebo struhadlo s velkými otvory. Jakmile halušky vyplavou, scedíme je. Podáváme je např. s kysaným zelím, ozdobené osmahnutou cibulkou, případně slaninou.

6. místo

Do těsta na knedlíky potřebujeme kromě syrových nastrouhaných brambor i menší podíl brambor vařených. Výborné jídlo servírujeme s kysaným zelím a masem. Knedlíky sice na pohled nevypadají příliš úhledně, ale chutnají báječně.
Pokud nevíme co zrovna vařit a potřebujeme rychle a levně nasytit rodinu, bramborový guláš může být vhodným řešením. Na oleji v hrnci zpěníme cibuli, přidáme uzeninu, doplníme paprikou (kořením) a dochutíme česnekem a majoránkou. Zahustíme a po uvaření podáváme s pečivem
 
Jako bonus k našemu přehledu přidáváme recept na "Šumavský bramborák", jehož součástí je názorné video. A čím je tento bramborák zvláštní? Těsto je doplněné nadrobno nakrájeným nebo nastrouhaným loveckým salámem.

 

 

 

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Nové knihy!

v našem eshopu

Do obchodu

Marie