Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestková povidla s menším množstvím cukru a s přidaným octem bývaly hitem našich babiček. Poslední švestky (co nejpozději sklizené) v sobě mají nejvíce přirozeného cukru a povidla z nich chutnají nejlépe. Pozitivní je i to, že dobře vyzrálé švestky obsahují méně vody a proto jde vaření rychleji.

Stejně, jako vařily naše babičky marmeládu z posledních jahod, které byly sice malé, ale o to sladší, tak z posledních švestek, lahodně sladkých a méně vodnatých, jsou povidla úplně nejlepší. Pokud máte v říjnu na stromech ještě stále švestky, můžete si být jisti, že budou výtečné na sušení i na povidla.

Jak uvařit švestková povidla s octem

Povidla podle úvodního receptu chutnají výtečně a hodí se k mazání na pečivo i do moučníků.

  1. Na jednu dávku povidel budete potřebovat 5 kg švestek, 1 kg cukru krystal, 125 ml vinného octa, 1 vanilkový lusk, citronovou kůru z 1 citronu a 3 lžíce rumu.
  2. Omyté švestky vypeckujte a umelte v mlýnku. 
  3. Získanou hmotu dejte do většího hrnce, přidejte cukr, ocet, nakrájený vanilkový lusk a citronovou kůru.
  4. Vše společně promíchejte, přikryjte pokličkou a dejte na 24 hodin do chladnější místnosti.
  5. Druhý den povidla vařte za stálého míchání na mírném ohni až do zhoustnutí povidel. 
  6. Pak vyjměte vanilkový lusk, přidejte rum a ještě teplá povidla nalijte do čistých sklenic. K plnění použijte nálevku, aby se vám okraje sklenic zbytečně neznečistily.
  7. Je-li třeba, tak okraje sklenic očistěte a sklenice zavíčkujte. Nejlépe se pracuje se šroubovacími víčky.
  8. Tip: Než sklenice uzavřete, můžete víčka vypláchnout trochou alkoholu (např. rumem) a vytřít do sucha papírovou utěrkou. Když uzavřené sklenice pro jistotu ještě zavaříte, určitě neuděláte chybu. Podívejte se, jak zavařovat v obyčejném hrnci

Než se pustíte do vaření povidel, přečtěte si komentáře pod receptem. Dozvíte se z nich o různých otázkách, které řešili další uživatelé. Najdete zajímavé rady, které vám pomohou švestková povidla uvařit bez zbytečných chyb. Přečtete si také, jak na to, abyste švestky nemuseli při vaření míchat.
 

Komentáře

Další tipy a triky