Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nedokynuté těsto bývá častým problémem při pečení a může výrazně ovlivnit výsledek vašeho snažení. Má tuhou, hutnou strukturu, malý objem a po upečení vytváří těžké nebo potrhané pečivo. V článku se dozvíte, jak takové těsto poznat.

Když se pustíte do pečení s droždím, očekáváte nadýchaný výsledek s jemnou strukturou. Droždí je však živý organismus, který potřebuje čas, teplo a správné podmínky, aby mohlo těsto správně nakynout. Rozpoznání nedokynutého těsta a pochopení jeho dopadů vám pomůže vyvarovat se zklamání při pečení.

Jak poznat nedokynuté těsto

Kynutí nelze uspěchat, a i když recept uvádí přesný čas, vždy především sledujte těsto. Rozpoznat optimální stupeň nakynutí je však otázkou praxe.

  • Nedokynuté těsto bývá na první pohled menší, než by mělo být. Chybí mu objem, který by mělo získat správným množstvím plynu. Na dotek je tuhé, nepružné, po lehkém stisknutí se nevrací zpět nebo se vrací jen velmi pomalu. Povrch může být hladký, ale zůstává těžký.
  • Za nedokynuté těsto může obvykle příliš krátká doba kynutí, nízká teplota prostředí nebo staré či nevhodně skladované droždí. Pokud těsto stojí v chladné místnosti, kynutí se výrazně zpomaluje. Stejně tak může být problémem příliš tuhé těsto, které kvasinkám ztěžuje pohyb a množení. Někdy je na vině i málo cukru, který droždí ke své činnosti potřebuje.
  • Pokud těsto nevykynulo správně, výsledný výrobek bývá tvrdý a hutný. Znamená to, že střídka bude stlačená, bez typických bublin. Chuť bývá nevýrazná nebo naopak mírně nakyslá kvůli neúplnému kvašení.
  • Nedokynuté těsto může při pečení praskat, protože vlivem teploty v troubě dojde ke zvětšení objemu, ale současně se potrhá již upečená kůra pečiva.
  • Pokud si uvědomíte, že těsto není dostatečně vykynuté ještě před pečením, můžete ho nechat kynout déle. Umístěte ho na teplé místo, například do vypnuté trouby se zapnutým světlem. Jestliže jste ho začali zpracovávat, ale zjistíte, že je stále hutné, můžete těsto lehce prohníst a dát opětovně kynout
  • Abyste těmto problémům předešli, vždy používejte čerstvé droždí, dodržujte správnou teplotu místnosti (ideálně kolem 25 °C) a dejte těstu dostatek času

Nedokynuté těsto poznáte podle nízkého objemu, tuhé struktury a nedostatečné pružnosti. Pečení z takového těsta vede k těžkým, hutným a chuťově nedokonalým výrobkům, které mohou být navíc těžko stravitelné. Trpělivost se u kynutého pečení vždy vyplatí.

Komentáře

Naposledy jste si prohlédli