Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kozlíček polníček je typická jarní salátová zelenina. Hodí se do salátů, smoothie a polévek
Zdroj: Pixabay-ivabalk

Kozlíček polní - polníček je naše domácí rostlina. Téměř v celé Evropě roste volně v přírodě, ale chutnější jsou pěstované odrůdy. Tvoří přízemní růžice protáhlých velmi křehkých lístků. Je odolný proti mrazu a dobře přezimuje.

Čím je polníček cenný

Polníček má vysokou nutriční hodnotu, podle Dagmar Lánské (české spisovatelky, která se ve svém díle zaměřuje na bylinky, rostliny i zeleninu) je obsahovým složením dokonce cennější než salát. Množstvím vitamínu C se prý vyrovná citronům a pomerančům. Nezanedbatelné je množství karotenu a některých vitamínů skupiny B. Z minerálů je polníček ceněný pro obsah železa, vápníku a fosforu.

Saláty, smoothie a polévky

Polníček má mírně uklidňující vliv na nervovou soustavu, ale nejvíce si ho ceníme jako jarní salátovou zeleninu. Kromě toho se uplatní i v smoothie nebo bylinkových polévkách

Salát s polníčkem můžeme připravit podobně jako hlávkový salát z následujícího videa:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více