Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Při pečení piškotového nebo třeného těsta potřebujeme mít dokonale vyšlehané těsto, takové pak během pečení v troubě unikající vzduch krásně nadlehčuje. Správně vyšlehané těsto je základem podařeného moučníku.

V některých jednodušších těstech stačí vyšlehat celá vejce s cukrem. Začátečníkům pomůže video, podle kterého se to spolehlivě podaří. Některá těsta jsou složitější. Šlehají se zvlášť žloutky s cukrem a z bílků sníh. Na to potřebujete umět dobře oddělit žloutky od bílků.

Jak vyšlehat žloutky s cukrem

Žloutky šlehané s cukrem budete potřebovat při pečení některých třených těst, při přípravě žloutkového cukroví nebo také žloutkové polevy.

  • Nejprve vložte žloutky do misky.
  • Přidejte odměřený cukr.
  • Šlehejte ručně metlou nebo pohodlněji elektrickým šlehačem (robot nebo jiný pomocník).
  • Žloutky s cukrem půjdou také utřít krouživým pohybem vařečky.
  • Pokud je směs hutná a špatně se šlehá, přikápněte k žloutkům trochu vlažné vody.
  • Tip: U úsporných těst, kdy chcete šetřit vejci, přidejte na každý žloutek 1 lžíci vlažné nebo teplé vody. Vyšlehají se pak velmi dobře.
  • Vznikne světle žlutá nadýchaná pěna.
  • Z bílků obvykle šleháme tuhý sníh, který před vložením do formy zlehka přidáme k těstu.

Šlehání žloutků s cukrem je dobře vidět ve videoreceptu na třenou dvoubarevnou bábovku. Doporučujeme jej ke zhlédnutí.

 

Komentáře

Další tipy a triky