Vyšlehat žloutky s cukrem do nadýchané pěny zvládne každý podle jednoduchých rad
Při pečení piškotového nebo třeného těsta potřebujeme mít dokonale vyšlehané těsto, takové pak během pečení v troubě unikající vzduch krásně nadlehčuje. Správně vyšlehané těsto je základem podařeného moučníku.
V některých jednodušších těstech stačí vyšlehat celá vejce s cukrem. Začátečníkům pomůže video, podle kterého se to spolehlivě podaří. Některá těsta jsou složitější. Šlehají se zvlášť žloutky s cukrem a z bílků sníh. Na to potřebujete umět dobře oddělit žloutky od bílků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vyšlehat žloutky s cukrem
Žloutky šlehané s cukrem budete potřebovat při pečení některých třených těst, při přípravě žloutkového cukroví nebo také žloutkové polevy.
- Nejprve vložte žloutky do misky.
- Přidejte odměřený cukr.
- Šlehejte ručně metlou nebo pohodlněji elektrickým šlehačem (robot nebo jiný pomocník).
- Žloutky s cukrem půjdou také utřít krouživým pohybem vařečky.
- Pokud je směs hutná a špatně se šlehá, přikápněte k žloutkům trochu vlažné vody.
- Tip: U úsporných těst, kdy chcete šetřit vejci, přidejte na každý žloutek 1 lžíci vlažné nebo teplé vody. Vyšlehají se pak velmi dobře.
- Vznikne světle žlutá nadýchaná pěna.
- Z bílků obvykle šleháme tuhý sníh, který před vložením do formy zlehka přidáme k těstu.
Šlehání žloutků s cukrem je dobře vidět ve videoreceptu na třenou dvoubarevnou bábovku. Doporučujeme jej ke zhlédnutí.
Komentáře