Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žloutkové (rakvičkové) cukroví je dalším oblíbeným druhem. Naučíme vás ho péct i bez formiček
Zdroj: Toprecepty.cz

Rakvičky jako zákusek kupujeme v cukrárně, je to hranolek křehkého žloutkového pečiva zdobený šlehačkou. Dnes má asi málokdo doma originální rakvičkové „vaničky“, ale tuto dobrotu zvládneme upéct i v pracnových formičkách, dokonce i úplně bez formiček.

Na žloutkové cukroví potřebujeme žloutky a moučkový i vanilkový cukr. Pro lepší stabilitu těsta přidáváme trochu škrobu. Může to být bramborový nebo kukuřičný škrob. Stejně funguje i vanilkový pudinkový prášek. Tento druh cukroví rády pekly i naše babičky.

Jak na žloutkové cukroví do formiček

Potřebujeme 4 žloutky, 30 g vanilkového a 170 g moučkového cukru, lžičku škrobu.

  • Žloutky šleháme s oběma cukry do velmi světlé husté pěny.
  • Lehce vmícháme škrob nebo pudink.
  • Formičky důkladně vymažeme rozehřátým máslem nebo ztuženým či kokosovým tukem.
  • Plníme je hmotou do poloviny až 2/3, hmota později nabyde.
  • Vkládáme do trouby vyhřáté na 80 °C. Sušíme asi 40 minut, cukroví nesmí ztmavnout.
  • Upečené poznáme tak, že jde lehce vyklopit, přitom je uvnitř duté a suché.
  • Cukroví uchováváme v suchu a chladnu, těsně před konzumací můžeme ozdobit šlehačkou.

Jak upéct žloutkové cukroví bez formiček.

Z pečicího papíru složíme harmoniku. Do varhánků klademe pomocí dvou lžiček těsto dál od sebe, protože se ještě rozlije. Sušíme zakryté ubrouskem při 80 °C. Po upečení jen papír narovnáme a „kapky“ samy vyskáčou. Je to oblíbené mlsání.

Zbylé bílky využijeme zase na jiné dobroty, třeba kokosky podle našeho videa.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více