Žloutkové (rakvičkové) cukroví je dalším oblíbeným druhem. Naučíme vás ho péct i bez formiček
Rakvičky jako zákusek kupujeme v cukrárně, je to hranolek křehkého žloutkového pečiva zdobený šlehačkou. Dnes má asi málokdo doma originální rakvičkové „vaničky“, ale tuto dobrotu zvládneme upéct i v pracnových formičkách, dokonce i úplně bez formiček.
Na žloutkové cukroví potřebujeme žloutky a moučkový i vanilkový cukr. Pro lepší stabilitu těsta přidáváme trochu škrobu. Může to být bramborový nebo kukuřičný škrob. Stejně funguje i vanilkový pudinkový prášek. Tento druh cukroví rády pekly i naše babičky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na žloutkové cukroví do formiček
Potřebujeme 4 žloutky, 30 g vanilkového a 170 g moučkového cukru, lžičku škrobu.
- Žloutky šleháme s oběma cukry do velmi světlé husté pěny.
- Lehce vmícháme škrob nebo pudink.
- Formičky důkladně vymažeme rozehřátým máslem nebo ztuženým či kokosovým tukem.
- Plníme je hmotou do poloviny až 2/3, hmota později nabyde.
- Vkládáme do trouby vyhřáté na 80 °C. Sušíme asi 40 minut, cukroví nesmí ztmavnout.
- Upečené poznáme tak, že jde lehce vyklopit, přitom je uvnitř duté a suché.
- Cukroví uchováváme v suchu a chladnu, těsně před konzumací můžeme ozdobit šlehačkou.
Jak upéct žloutkové cukroví bez formiček.
Z pečicího papíru složíme harmoniku. Do varhánků klademe pomocí dvou lžiček těsto dál od sebe, protože se ještě rozlije. Sušíme zakryté ubrouskem při 80 °C. Po upečení jen papír narovnáme a „kapky“ samy vyskáčou. Je to oblíbené mlsání.
Zbylé bílky využijeme zase na jiné dobroty, třeba kokosky podle našeho videa.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 9 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 22 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Žvýkačka je tu od starověku. Dnes si ji můžete snadno koupit, anebo vyrobit doma podle našeho receptu
Mléko nahradí maso, psalo se v kuchařkách 50. let. Nechyběly rady na správné dojení a na tvarohový krém dětem místo bonbónů
Jak oddělit žloutek od bílku. Jednoduchou vychytávku zvládnou i méně zkušení kuchaři a děti
Komentáře