Jak zahustit kečup? Poradíme 3 tipy, které fungují vždy
Kečup jako dochucovadlo má v kuchyni všestranné využití, proto pokud se u vás rajčatům na zahrádce či v truhlíku daří, hurá do výroby! Na první pohled může příprava kečupu vypadat složitě, ve skutečnosti tomu však tak není.
Domácí kečup má oproti kupovanému nesporně více výhod: je poctivý a přesně víme, co jíme, má intenzivnější rajčatovou chuť a také slanost i sladkost si můžeme přizpůsobit našim preferencím. Do kečupu zužitkujeme přebytek úrody rajčat, a to i ty přezrálejší kousky. Domácí kečup nám vydrží po celou zimní sezónu a kromě přílohy je skvělý do omáček, marinád a dipů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zahustit kečup
Nejčastějším úskalím při přípravě kečupu je jeho vodnatá a řídká konzistence způsobená velkým množstvím tekutiny, která se ještě nevyvařila nebo nevypekla v případě, že připravujeme kečup v troubě. Ideální jsou na kečup masitá zralá rajčata, která neobsahují tolik vody. Ale máme několik možností, jak to napravit:
- Delší vaření: Jako první se nabízí nechat kečup déle vařit, čímž se nadbytečná tekutina odpaří a kečup zhoustne. Vaříme při mírné teplotě bez poklice, může to trvat déle, a proto průběžně promícháváme, aby se směs nepřipálila.
- Přidání jablek: Přidejte do řídkého kečupu několik rozvařených ještě nedozrálých strouhaných jablek, která obsahují pektin, čímž se kečup přirozeně zahustí. Zároveň však bude potřeba jej i dosladit. Také můžeme místo jablek přidat přímo pektin jako do marmelády.
- Přidání rajčatového protlaku: Pokud se nám stále nepozdává konzistence kečupu, můžeme vmíchat trochu rajčatového protlaku, který dodá nejen chuť a barvu, ale i zahustí.
Domácí kečup si můžete uvařit podle našeho videoreceptu, který vás přípravou provede krok za krokem. Pro delší trvanlivost doporučujeme kečup zavařit, a to buď v zavařovacím hrnci na 80 °C po dobu asi 30 minut nebo v obyčejném hrnci na složené utěrce a s trochou vody.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře