Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šlehačka je ušlehaná smetana s obsahem tuku vyšším než 33 %. Smetana s nižším obsahem tuku (31 % a méně) se hodí na zjemnění polévek a omáček, tučnější smetana na zdobení sladkých dortů, zákusků, řezů a pohárů.

Ani 33 % tuku nezaručuje, že šlehačku ušleháme dotuha, což bývá problém při zdobení zákusků přes trezírovací špičku. Ztužovač šlehačky zajistí její pevnost - ale co dělat, když ho nemáme po ruce, protože jsme ho zapomněli koupit?

Jak zpevnit šlehačku bez ztužovače

Vyzkoušíme některé ingredience, které máme doma:
 
  • Použijeme směs 1 lžíce bramborového škrobu a 1 lžíce moučkového cukru.
  • Šlehačku ušleháme s mascarpone - získáme větší množství pevného krému.
  • Přisypeme 1 lžíci pudinku bez vaření a šlehačku důkladně vyšleháme.
  • Želatinový ztužovač rozmícháme v trošce vody a zašleháme do šlehačky.
  • Pár kapkami citrónové šťávy krém zpevníme a zároveň příjemně dochutíme.
  • Necháme nabobtnat 1 lžíci želatiny a po rozehřátí ji zašleháme do smetany.

Šlehačku můžeme zpevnit rozpuštěnou čokoládou nebo karamelem - použijeme ji například do větrníků. A jak na karamelovou šlehačku? To se dozvíme ve videu:

Komentáře

Další tipy a triky