Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové lokše jsou levné a jednoduché, přitom je mnoho z nás považuje za velkou dobrotu. Tyto placky z vařených brambor často připravovaly naše babičky, pekly je nasucho na kamnech. Do těsta na lokše potřebujeme jen brambory, mouku a trochu soli.

Brambory na lokše vaříme ve slupce den předem, a to v hrnci s vodou nebo v páře, což je šetrnější. Do těsta se dávají úplně zchladlé. Nastrouháme je, aby mělo těsto jemnou konzistenci, trochu je posolíme a smícháme s moukou. Právě výběr správné mouky je pro chuť a konzistenci placek zásadní. Podívejte se na oblíbené recepty na bramborové lokše.

Jaká mouka je vhodná na lokše

Obvyklou variantou je mouka hladká.

  • Hladká mouka je nejpoužívanější variantou, pokud mají mít lokše jemnou konzistenci. Po upečení budou měkké a pružné, samozřejmostí je potřít upečené lokše lehce tukem.
  • Můžete vyzkoušet i polohrubou mouku. Lokše pak získají trochu hrubší a nadýchanější konzistenci. Záleží tedy na vás, co upřednostníte. Lokše s polohrubou moukou můžete připravit podle videoreceptu.
  • Pokud si přejete raději použít celozrnnou mouku, doporučujeme ji zčásti míchat s moukou hladkou. Celozrnná mouka se projeví trochu jinou a tmavší barvou placek, jejich chuť bude výraznější a hrubší. Výhodou je vyšší obsah vlákniny a živin.
  • Špaldová mouka hladká dává plackám lehce oříškovou chuť, podobně jako mouka celozrnná. Lokše s ní jsou výživnější. Podívejte se, jak udělat lokše s hladkou špaldovou moukou.
  • Těsto na lokše s žitnou moukou bývá lepivé a hůře se s ním pracuje, proto tuto mouku míchejte s moukou hladkou. 
  • Bezlepkové mouky se dají také použít, ale většinou se projevují horší zpracovatelností a soudržností těsta, proto je potřeba přidat vhodné pojivo, např. vajíčko. Příkladem je např. mouka pohanková, rýžová a kukuřičná.

Mohlo by vás také zajímat, jaké jsou časté chyby při přípravě bramborových placek. Lokše s pšeničnou hladkou moukou můžete připravit podle následujícího videoreceptu:

Máte zkušenosti s pečením bramborových placek z jiné než hladké mouky? Budeme rádi, když nám o tom napíšete.

Komentáře

Další tipy a triky