Jakou mouku na palačinky? Která se používá nejčastěji a jaké jsou alternativy
Palačinky jsou jednoduché na přípravu a přitom tak lahodné. Plnit a zdobit se dají na nespočet způsobů a každý si může vybrat ten, který mu nejvíce vyhovuje. Palačinky navíc chutnají nasladko i naslano. Poradíme, kterou mouku dát do těsta na palačinky, aby byl výsledek perfektní.
Na přípravu palačinek nám stačí mouka, vejce a mléko - pouze tři suroviny. Tajemství skvělých palačinek spočívá v několika krocích jejich přípravy a ve správně zvoleném poměru surovin. Také výběr vhodné mouky výrazně ovlivní výsledek. Poradíme, která mouka se do těsta používá nejčastěji a jaké přichází v úvahu alternativy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kterou mouku dát do palačinek
Palačinky mohou začátečníci zbytečně pokazit, a to navzdory jednoduchosti jejich přípravy. Základem je zvolit do těsta vhodnou mouku.
- Hladká mouka se používá nejčastěji, jedná se o skvělou volbu pro klasické palačinky. Pracuje se s ní velmi dobře. Výsledné palačinky jsou krásně tenké a pružné, netrhají se, snadno se plní a rolují.
- Polohrubá mouka je nejčastější alternativou mouky hladké. Palačinky z ní bývají trochu silnější, dalo by se říct "robustnější". Záleží tedy na vás, jaký typ palačinek upřednostníte. Také palačinky z polohrubé mouky se dobře plní.
- Celozrnná mouka (např. špaldová) je vhodnou volbou v případě, že dáváte přednost výživnějším pokrmům. Palačinky s ní mají vyšší nutriční hodnotu a obsahují větší množství vlákniny, celozrnná mouka ovlivní barvu a vzhled palačinek, ty jsou celkově hutnější a hrubší, více nás zasytí. Doporučujeme celozrnnou mouku míchat s moukou hladkou, která se postará o lepší strukturu těsta.
- Pohanková mouka je oblíbená zvlášť mezi těmi, kdo se vyhýbají lepku. Palačinkám dává lehce oříškovou chuť a tmavší barvu. Tato mouka, pokud s ní zatím nemáte zkušenosti, vás příjemně překvapí svými vlastnostmi, navíc je s ní těsto krásně soudržné. Můžete vyzkoušet např. pohankové palačinky se špenátem a ricottou z našeho receptáře, nicméně pohankové palačinky se hodí i k využití nasladko.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Palačinky mohou být chutnou snídaní nebo večeří, hodí se i k obědu. Jsou vhodné jako hlavní jídlo nebo jako moučník. Skvěle naplněné a krásně ozdobené palačinky nejsou jen obyčejným jídlem, představují také příjemný kulinářský zážitek, který potěší i návštěvu, kterou chceme pohostit. Naplňte je nasladko marmeládou a čokoládovým nebo tvarohovým krémem, případně naslano špenátovou či zeleninovou náplní se sýrem a šunkou.
Palačinky z hladké mouky můžete připravit podle jednoduchého videoreceptu.
Používáte ještě jinou mouku na výrobu palačinek? Budeme rádi, když nám o tom napíšete do komentáře pod článek.
Komentáře