Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

4 výhody špaldové mouky: Je skvělým zdrojem vlákniny a má vyšší obsah minerálů
Zdroj: Freepik

Špalda je obilovina příbuzná s pšenicí, ječmenem i žitem. Neposkytuje sice tak vysokou úrodu jako šlechtěná pšenice, ale pro naše zdraví je velmi přínosná. Tato velmi stará obilovina má jemně oříškovou chuť a v poslední době si získala oblibu díky vysokému obsahu vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů.

K výrobě špaldové mouky se používají celá zrna včetně obalové části. Obsahují velké množství cenných látek. Hrubost mouky záleží na rozemletí zrn, ze kterých je mouka vyrobena. Nejčastěji můžeme koupit mouku celozrnnou, hladkou, polohrubou a hrubou.

Výhody špaldové mouky

Špaldovou mouku můžeme použít na pečení i vaření. Vytvoříme z ní spoustu zdravých dobrot nebo ji využijeme také k zahuštění omáček a polévek.

Jaké jsou tedy výhody špaldové mouky:

  1. Špaldová mouka je vyráběna z celých zrn i s klíčkem, který je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů.
  2. S touto moukou se pracuje velmi jednoduše a hodí se na klasické moučníky i pro každodenní pečení domácího sladkého i slaného pečiva.
  3. Chuťově je špalda o něco výraznější, má jemnou oříškovou chuť a je dobře stravitelná.
  4. Pro ty, kteří hůře snáší lepek, je tato mouka lepší variantou. "Konzumace špaldy vykazuje mnohem nižší toxicitu pro jedince alergické na lepek a v některých případech alergii vůbec nevyvolává (na rozdíl od pšenice a jiných obilovin). Vliv špaldy je individuální, proto by takto nemocní lidé měli konzultovat její užití s lékařem." ( Z knihy Nevařte podle kuchařek, autor Roman Uhrin)

Připravit si můžete i báječnou špaldovou buchtu s jablečno-mrkvovým základem, plnou důležitých živin. Napište nám i vy do komentáře, jaké se špaldou máte zkušenosti a co z ní nejraději pečete.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více