Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žahour je teplá omáčka z rozvařeného čerstvého ovoce, kterou poléváme knedlíky, lívance, vdolky nebo palačinky. Nejčastěji se připravovala z borůvek nebo brusinek, ale výborná je například i z jahod či švestek.

Ovoce rozvařené s cukrem, zjemněné smetanou a zahuštěné do konzistence omáčky, to je staročeský žahour. Babičky ho zahušťovaly zpravidla moukou, ale v současnosti je mnohem lepší i rychlejší zahustit žahour škrobem.

Jaký škrob přidat do žahouru

Rostlinných škrobů je několik druhů. Nejznámější je asi bramborový (Solamyl) nebo kukuřičný škrob (Maizena, Gustin), ale v prodeji je také  škrob pšeničný, luštěninový, rýžový, tapiokový, kuzu a další. Výběr je na vás - některé škroby jsou bezlepkové.

Jak přidat škrob do žahouru

Příprava je jednoduchá. Škrob rozmíchejte ve studené smetaně nebo v mléce. Směs přidejte do rozvařeného ovoce a krátce povařte. Poté ihned podávejte.

Pro větší názornost jsme pro vás připravili videorecept na žahour, borůvkovou omáčku:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli