Jaký škrob přidat do staročeského žahouru? Poradíme
Žahour je teplá omáčka z rozvařeného čerstvého ovoce, kterou poléváme knedlíky, lívance, vdolky nebo palačinky. Nejčastěji se připravovala z borůvek nebo brusinek, ale výborná je i z jahod, švestek apod.
Ovoce rozvařené s cukrem, zjemněné smetanou a zahuštěné do konzistence omáčky, to je staročeský žahour. Babičky ho zahušťovaly moukou, ale v současnosti je mnohem lepší i rychlejší zahustit žahour škrobem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaký škrob přidat do žahouru
Rostlinných škrobů je několik druhů. Nejznámější je asi bramborový (Solamyl) nebo kukuřičný (Maizena, Gustin), ale v prodeji je i škrob pšeničný, luštěninový, rýžový, tapiokový, kuzu i další. Výběr je na vás, některé jsou více nebo méně kalorické, zcela bezlepkové apod.
Jak přidat škrob do žahouru
Příprava je jednoduchá.
- Škrob rozmíchejte ve studené smetaně nebo mléce.
- Přidejte do rozvařeného ovoce a krátce povařte.
- Hned podávejte.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře