Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žahour je teplá omáčka z rozvařeného čerstvého ovoce, kterou poléváme knedlíky, lívance, vdolky nebo palačinky. Nejčastěji se připravovala z borůvek nebo brusinek, ale výborná je i z jahod, švestek apod.

Ovoce rozvařené s cukrem, zjemněné smetanou a zahuštěné do konzistence omáčky, to je staročeský žahour. Babičky ho zahušťovaly moukou, ale v současnosti je mnohem lepší i rychlejší zahustit žahour škrobem.

Jaký škrob přidat do žahouru

Rostlinných škrobů je několik druhů. Nejznámější je asi bramborový (Solamyl) nebo kukuřičný (Maizena, Gustin), ale v prodeji je i škrob pšeničný, luštěninový, rýžový, tapiokový, kuzu i další. Výběr je na vás, některé jsou více nebo méně kalorické, zcela bezlepkové apod.

Jak přidat škrob do žahouru

Příprava je jednoduchá.

  • Škrob rozmíchejte ve studené smetaně nebo mléce.
  • Přidejte do rozvařeného ovoce a krátce povařte. 
  • Hned podávejte.
Pro větší názornost jsme pro vás připravili videorecept na žahour, borůvkovou omáčku.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli