Znáte žahour? Lahodný ovocný přeliv můžete použít na knedlíky, palačinky nebo lívance
Borůvková omáčka neboli žahour je velmi oblíbený přeliv na sladká jídla, který si u vás doma zamilují nejenom malí strávníci. Vyzkoušejte ho letos uvařit rodině a uvidíte, že ho zařadíte mezi své každoroční sezonní recepty.
Žahour není v této době již tak známý, ale pro naše babičky je to klasika, kterou vařily vždy, když v lese začaly růst borůvky. Ty jsou totiž hlavním používaným ovocem k jeho přípravě. Žahour můžete využít na přelití kynutých knedlíků, palačinek, lívanců nebo také na ozdobení zmrzlinových pohárů.
Jak připravit borůvkovou omáčku
Žahour je borůvková omáčka, která je velmi jednoduchá na přípravu. Nejvíce času vám zabere sběr borůvek, pokud na ně vyrazíte sami do lesa.
- Na omáčku potřebujete: 250 ml borůvek, 2 lžíce cukru, 1 špetku skořice, 1 lžíci másla, 3 lžíce vody, 100 ml smetany nebo mléka, 3 lžičky vanilkového pudingu nebo Solamylu.
- Do kastrůlku k borůvkám přisypte cukr, skořici a následně máslo a vodu.
- Směs krátkou chvíli vařte. Nemusíte borůvky úplně rozvařit.
- V mléce (nebo smetaně) rozmíchejte vanilkový puding a vlijte do borůvkové směsi. Nechte krátce povařit.
A pokud máte chuť si připravit další tradiční klasiku našich babiček z oblíbených a zdravých plodů lesa, vyzkoušejte např. borůvkový kynutý koláč posypaný máslovou drobenkou.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos na páře se smetanovou omáčkou a přílohou ve varném mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Grilované ovoce s medem
Přidáno před 14 hodinami
Čirokový koláč s ovocem
Přidáno před 18 hodinami
Bulgur s pečenou dýní, cuketou a žampiony
Přidáno před 20 hodinami
Vajíčková lahůdková pomazánka se sýrem
Přidáno 16. 9. 2024 00:10
Chowder s treskou
Přidáno 15. 9. 2024 21:35
Komentáře