Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chléb má mnoho tvarů, ale nejčastěji je to bochník, pecen, veka. Aby se těsto na plechu nerozjelo a docílilo se přesného tvaru, pečeme ho ve formách - kovových, silikonových, keramických, skleněných nebo teflonových.

U chleba pečeného ve formě máme jistotu, že jeho tvar bude dokonalý, těsto se nerozjede do stran a celý bok nepraskne a nevyboulí se ven. Forma zajistí propečenost bochníku ze všech stran, nejen na povrchu. 

Kdy vyklopit chleba z formy

Chleba by měl ještě pár minut zůstat ve vypnuté troubě, aby nedošlo k šoku z prudkého ochlazení. Po vyndání z trouby necháme chléb dalších pár minut ve formě - teprve pak ho vyklopíme, nejpozději však do půl hodiny od vypnutí trouby. Je důležité chléb vyklopit, než se dno zapaří. Bochník přesuneme na mřížku, kde pomalu vychladne. Do té doby bychom chléb neměli krájet, aby se nesrazil.

Pro pečení ve formě je vhodné řidší těsto bez hnětení - zkuste si domácí chléb upéct podle našeho videa:

Komentáře

Další tipy a triky