Kefírové plněné placičky jsou rychle hotové. Jednoduchý hrnkový recept má úspěch i u dětí
Nejrůznější placičky smažené na tuku jsou jednoduchým obědem nebo večeří. Tentokrát vás naučíme perfektní hrnkové těsto, které zvládnete vypracovat během chvilky. Po naplnění placičky usmažte a můžete servírovat.
Placičky milujeme především kvůli jednoduché a rychlé přípravě. Často je snazší umíchat v misce několik surovin a jednoduše hromádky klást lžící na rozpálenou pánev s tukem než obalovat řízky v trojobalu. U placiček kromě času také ušetříme nádobí. Navíc se dají do placiček snadno zpracovat různé suroviny, včetně zeleniny, kterou chceme využít do jídelníčku.
Jak udělat kefírové placičky
Na kefírové placičky nejprve vypracujte hrnkové těsto, z toho pak po rozválení budete vykrajovat potřebné tvary.
Na 6 placiček o průměru 12 cm budete potřebovat 1 hrnek kefíru, 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek nastrouhaného sýru do těsta (např. gouda, eidam, ementál), 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky sody, 1/2 lžičky cukru. Na náplň si připravte 1 hrnek nakrájené šunky a 1 hrnek nastrouhaného sýra. Dále budete potřebovat tuk na smažení.
- Nejprve vypracujte z výše uvedených surovin tužší těsto.
- Dejte je na hladkou moukou poprášený vál. Těsto vyválejte.
- Z vyváleného těsta vykrajujte vhodným vykrajovátkem nebo hrnkem kolečka. Půjde to lépe, když okraje vykrajovátka namočíte vždy do hladké mouky.
- Kolečka ještě trochu rozválejte a pak je naplňte nastrouhaným sýrem a nakrájenou šunkou.
- Tip: Volbu ingrediencí k plnění si upravte nebo doplňte podle svého gusta. Někdo zůstane jen u sýru, případně přidá trochu nakrájeného uzeného tofu či osmažené cibulky, další upřednostní škvarky.
- Kolečka uzavřete, vzniknou tak kuličky, ale ty opět rozválejte na placičky, které mají průměr přibližně 12 cm (jako na začátku).
- Pak už se pusťte do smažení. Placičky smažte na rozehřátém tuku pěkně dozlatova.
Na postup, jak připravit těsto a vytvořit placičky, se můžete podívat v následujícím videu. K přečtení doporučujeme i komentáře pod videoreceptem.
Hotové placičky podávejte buď jen samotné se zeleninou, nebo s bramborovou kaší či s vařenými bramborami. Určitě si pochutnáte. Na talíři ještě jídlo doplňte chuťově výrazným dresinkem, barevnou zeleninovou oblohou, případně sterilovanou zeleninou. Vhodné jsou okurky ve sladkokyselém nálevu.
Budeme rádi, když nám do komentáře napíšete své oblíbené tipy na jednoduché placičky, které rádi připravujete.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře