Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuře na paprice je tradiční pokrm, který nám vařily naše maminky a babičky. Můžeme ho podávat s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo rýží. Pokud potřebujete uvařit rychlý oběd, který bude chutnat i dětem, kuře na paprice je jasná volba.

Oblíbený recept kuře na paprice zvládne připravit opravdu i začátečník. Jen dejte pozor na hlavní ingredienci, kterou je sladká paprika. Velmi důležité je papriku jen krátce osmahnout, jinak se připálí a zhořkne, což ovlivní výslednou chuť omáčky. 

Kuře na paprice i pro začátečníky

Vyzkoušejte recept podle následujícího jednoduchého postupu.

  1. Na kuře na paprice si podle úvodního videonávodu připravte 500 g kuřecího masa, 1 lžíci sladké papriky, 1 velkou cibuli, kuřecí vývar, 1–2 bobkové listy, 1–2 lžíce hladké mouky (podle potřeby), 200 ml smetany na vaření nebo smetany ke šlehání, sůl, mletý pepř, olej a 1 lžičku octa.  
  2. Oloupanou cibuli nakrájejte najemno. Maso nakrájejte na větší kousky, vložte do mísy, osolte, opepřete a promněte. 
  3. V hrnci rozehřejte olej, zpěňte nakrájenou cibuli a přidejte maso. Můžete se také podívat na návod, jak zpěnit cibuli.
  4. Maso krátce orestujte, aby se zatáhlo, posypte sladkou paprikou, promíchejte a ihned podlijte vývarem.
  5. Tip 1: Pokud nemáte po ruce kuřecí vývar, vůbec nevadí, když maso podlijete pouze vodou.
  6. Přidejte bobkový list a maso pod pokličkou poduste, dokud nebude měkké. 
  7. Dušené maso vyndejte, nalijte do hrnce polovinu smetany a podle potřeby i trochu vývaru, a opět vše přiveďte k varu. 
  8. Ve zbytku smetany rozšlehejte hladkou mouku a za stálého míchání vlijte do omáčky. Promíchejte, vyjměte bobkový list a případně rozmixujte ponorným mixérem. 
  9. Omáčku provařte alespoň 20 minut, aby se ztratila chuť mouky. 
  10. Maso vraťte zpět do omáčky a vypněte vařič. Dosolte a opepřete, případně přidejte lžičku octa.
  11. Tip 2: Místo octa můžete použít několik kapek citronu.

Podívejte se také na komentáře pod receptem, pomohou vám ujasnit si některé kroky v postupu, případně se dozvíte další rady a tipy.

Nemáte doma v lednici smetanu? Můžete také vyzkoušet variantu bez smetany a rázem vznikne úplně jiné jídlo. Uvidíte, že i drobná změna surovin dokáže proměnit celý oběd.
Přejeme vám dobrou chuť.
 

 

Komentáře

Další tipy a triky