Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

KVÍZ: Co se zelenými rajčaty? Před ochlazením je včas sklidíme, doma nám zčervenají
Zdroj: Eva Skoumalová

Předpověď ukazující na ochlazení a deštivé počasí nám dává signál včas se o plody postarat a nevystavovat je nepříznivým teplotám a vlhku. Poradíme, jak s rajčaty na podzim zacházet a jakým způsobem nechat nedozrálé plody zčervenat.

Nejlepší chuť mají rajčata dozrálá na slunci, o tom není pochyb, ale na konci sezóny již řešíme hlavně to, jak co nejvíce plodů uchránit před nepříznivým počasím. Deště snadno způsobí praskání rajčat a v prasklinách se začínají brzy šířit plísně. Poradíme, jak s rajčaty zacházet, když se o slovo hlásí podzim.

Sklizeň a červenání rajčat

Pro sklizeň si vybereme den, kdy neprší, abychom sklízeli suché plody.

  • Sklízíme je šetrně do košíků, necháváme je s malou stopečkou a hned po sklizni je rozložíme v jedné vrstvě do bedýnek nebo nízkých papírových krabic. Na menší množství rajčat stačí plech nebo tácek.
  • Všechna alespoň trochu zabarvená rajčata obvykle pěkně zčervenají, dobře se daří i zeleným plodům, které jsou již dostatečně narostlé. Potíž bývá s maličkými plody a s rajčaty, která na sobě mají praskliny, taková často již dobře nedozrají a začnou se kazit.
  • Na dobrou skladovatelnost a kvalitu plodů má velký vliv konkrétní odrůda. Některé odrůdy jsou velmi náchylné k praskání a začínají se velmi rychle kazit, jiné si naopak dlouho zachovávají pevnost. Na to je potřeba myslet už při výběru vhodných odrůd rajčat na zahradu
  • Sklizená rajčata uložíme do místnosti, kde se teplota pohybuje v rozmezí 18–21 °C.  
  • Při teplotách pod 15 °C již rajčata dobře nedozrávají a často se začínají kazit. Naopak při vyšších teplotách mohou začít vysychat a jejich chuť je již nevalná.
  • Rajčata průběžně kontrolujeme a červenající plody odebíráme, zelené necháváme ještě dozrát.
  • Chráníme rajčata před hlodavci a všechny kazící se kusy co nejdříve odstraňujeme, aby se nenakazily další plody. 
  • Tip: K rajčatům můžeme dát pro rychlejší dozrávání zralá jablka nebo banány, protože postupně uvolňují etylen. Možné je také sklidit celé rostliny s rajčaty a zavěsit je v místnosti, aby na nich plody pozvolna dozrály.
  • Při dobré péči nám rajčata mohou vydržet až do listopadu. Dozrávají postupně a výtečně obohatí náš jídelníček společně s další zeleninou.

Vyzkoušejte si následující kvíz, který vás ve zkratce provede poslední sklizní a péčí o rajčata. Můžete nám ještě pod článek napsat o vašich zkušenostech s domácím dozráváním rajčat.                                                                                          

Komentáře

Další tipy a triky