Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 častých chyb při dozrávání zelených rajčat: Jak na to, aby rajčata dlouho vydržela
Zdroj: Pixabay, Ralph

Před příchodem prvních podzimních mrazíků už musí být rajčata sklizená, a to nejen červená, ale i nedozrálá narůžovělá a zelená. Při dobrém uložení budou postupně dozrávat a mohou vydržet po celý listopad, někdy i déle.

Rajčata hned po sklizni přebereme a roztřídíme. Naprasklá nebo jinak poškozená zralá rajčata zpracujeme hned po sklizni, měkká zralá rajčata využijeme co nejdříve např. do leča. Vyzrálá pevná rajčata spotřebujeme postupně, jsou poměrně trvanlivá. Nejvíce je ale rajčat zelených a nedostatečně vyzrálých.

Časté chyby při dozrávání zelených rajčat

Správně sklizená a uložená nedozrálá rajčata postupně dozrají a určitě najdou v kuchyni dobré uplatnění. Co je špatně?

  1. Přemrzlá rajčata: Rajčata je potřeba sklidit dříve než začne mrznout, jinak jejich kvalita a trvanlivost nebude dobrá.
  2. Uložení v příliš chladné místnosti: Rajčata potřebují k dozrávání vyšší teplotu, ideálně 18–20 °C, proto rozhodně nepatří do příliš chladného sklepa.
  3. Uložení ve vlhkém prostředí: Rajčata potřebují sucho, ve vlhku budou náchylná k plesnivění.
  4. Uložení ve více vrstvách: Rajčata je potřeba rozložit, jen tak o nich budeme mít přehled a nebudou se snadno kazit.
  5. Ponechání poškozených plodů: Rajčata je nutné pravidelně kontrolovat a včas odstraňovat všechny kazící se kusy.
  6. Mytí rajčat: Rajčata umyjeme až před použitím. Je-li třeba, tak je nyní pouze otřeme suchým hadříkem. Každá zbytečná vlhkost představuje riziko.
  7. Rajčata bez stopek: Rajčata se stopkami (třeba i v hroznech) jsou trvanlivější. Místo po stopce se u některých odrůd snadno stává vstupní branou pro vstup infekce.

Rajčata nejlépe dozrají rozložená v jedné vrstvě na bedničce a uložená v teplé místnosti. Doporučuje se přikrytí papírem, novinami nebo např. utěrkou. Pro urychlení zrání k nim přidáme banán nebo jablko.

Rajčatový protlak vaříme obvykle v létě, když je nadbytek dobře vyzrálých a vybarvených rajčat. Pokud jich ale máte pořád mnoho, můžete ho uvařit i nyní.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více