KVÍZ: Jak skladovat brambory? Při dobré péči vydrží až do jara
Brambory představují důležitou surovinu pro naše stravování. Dají se snadno pěstovat a přináší pěknou úrodu. Poradíme vám, jak se o sklizené brambory správně starat, aby dlouho vydržely. Navíc pro vás máme připravený krátký kvíz, na kterém si můžete vyzkoušet svoje znalosti.
Mít brambory v zásobě znamená mít stále co vařit. Skladování brambor je sice jednoduché, ale pouze pokud víme, jak na to. V krátkém článku vám připomeneme ty nejdůležitější zásady a na závěr si můžete vyzkoušet kvíz na téma "správná péče o brambory".
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se starat o uložené brambory
- Sklizené brambory nejprve necháme oschnout, protože navlhlé brambory jsou náchylné k šíření houbových chorob.
- Jakmile brambory oschnou, uložíme je např. do rašlových pytlů, vzdušných dřevěných nebo plastových beden (s otvory), případně do papírových krabic (bez víka)
- Při rovnání brambory přebereme. Všechny poškozené (např. nakopnuté motykou) dáme zvlášť a co nejdříve je spotřebujeme.
- Uložené brambory potřebují dýchat a zároveň musí mít ochranu před světlem, aby nezelenaly. K přikrytí použijeme prodyšnou pokrývku (vhodné jsou např. pytle od brambor).
- Brambory skladujeme ve vzdušných prostorách s přiměřenou teplotou a vlhkostí. Vhodná je např. komora nebo sklep.
- Ideální teplota pro skladování brambor je 2–8 °C. Při nižších teplotách brambory sládnou a namrzají, při vyšších nad 8 °C začínají vadnout, scvrkávat se a klíčit.
- Během skladování brambory průběžně kontrolujeme a kazící se kusy likvidujeme.
- Podívejte se, proč nejíst klíčící brambory a jaké to má opodstatnění.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Komentáře