Kolik droždí použít na 1 kilo mouky? Snadné pravidlo, které si budete pamatovat
Kynuté těsto můžeme použít na jakékoliv dobroty - od koláčů přes šátečky až po slané pečivo. Základem tohoto těsta je vždy mouka a především kvásek z droždí, bez kterého bychom museli spoléhat jen na kvas.
Droždí neboli kvasnice tvoří živé kvasinky, které se za vhodných podmínek množí a jsou zodpovědné za kynutí těsta. Dnešní trh nabízí několik možností droždí, a to buď čerstvé slisované v kostce, a nebo sušené droždí s delší trvanlivostí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kolik droždí na 1 kg mouky
U kynutého těsta, ze kterého vyrábíme všechny oblíbené české koláče, buchty, koblihy či vánočky, měříme množství droždí vůči mouce:
- Platí tedy, že na 1 kg mouky postačí 1 kostka čerstvého droždí, což je 42 g. V případě droždí sušeného jsou to dva balíčky, tedy 14 g.
- S množstvím droždí to nepřehánějte, čerstvé droždí má vysokou aktivitu. Pokud bude těsto dlouze kynout nebo naopak příliš krátce, ucítíte v něm drožďovou pachuť.
Komentáře